„В момента България има една от най-сигурните граници в Европейския съюз, вижте какво се случва в Италия, в Гърция“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти.

В Националния дворец на културата тя открива днес форума „Платформа на Франкофонията, на многоезичието и на сътрудничеството в Европа“.

„Независимо от многото гласове, които чуваме не само в страната, но и отвън, на скептиците по отношение на нашето разширяване към Шенген, аз смятам, че и този път България ще се справи. Разбира се, това не може да бъде само наша задача. Упрекът ми е към европейските институции, защото знаете, че пактът за миграция е блокиран – той не се движи, не е приет. Част от клаузите вътре не са изгодни за България, защото ще продължава да действа така нареченото Дъблинско споразумение“, посочи Илияна Йотова. Според нея това ни обрича да бъдем страна, която основно ще се грижи за хората, които ще стъпят за първи път на европейска територия, съобщава БТА.

Свикването на Консултативен съвет ще бъде само по преценка на президента на страната. Той направи вече една много сериозна консултативна среща с министър-председателя, със заместник министър-председателя, със службите. Следим много внимателно всичко, което се развива като криза – и в Израел, и в Газа, добави вицепрезидентът.

Илияна Йотова коментира още, че вотът на недоверие към правителството е нормална парламентарна практика и добро поле да се развива дискусия.