Изострянето на ситуацията в зоната на израелско-палестинския конфликт намери реакция във всички краища на света. Освен това фактът, че Латинска Америка се намира на другия край на света, изобщо не променя това състояние на нещата.

Регионът показа доста смесена картина в отношението си към случващото се.

И това е разбираемо: Латинска Америка е дом на най-големите общности от евреи и емигранти от Близкия изток.

Освен това кибуците в Израел, които бяха нападнати от ХАМАС, бяха дом на много възрастни южноамерикански имигранти.

Тези хора заминаха за Израел през първите десетилетия след появата му, но запазиха връзки с Латинска Америка и местната диаспора, която веднага започна работа: организира митинги, шествия, убеждаваше „грешните“ политици и подкрепяше онези, които реагираха „правилно“.

И от двете групи имаше достатъчно

„Тези диви зверове“

Едно от най-видните произраелски изявления беше направено от президента на Ел Салвадор Найиб Букеле.

Той призова за край на групировката ХАМАС и я сравни с бандите наркотрафиканти, срещу които самият той някога обяви безпощадна война. Освен това Букеле добави, че пълното изчезване на ХАМАС е най-доброто нещо, което може да се случи на палестинския народ и „тези диви животни“ не представляват всички палестинци.

Това звучи особено трогателно, защото самият Найиб Букеле е син на имам от палестински произход и многократно се е самоопределял като палестинец. Вярно, той успя да смени вярата на предците си в католицизма, както повечето латиноамерикански десни политици.

Не бива да се изненадвате от това: огромното мнозинство от палестинската диаспора в Латинска Америка в Близкия изток са най-много родени, но не са изпитали цялото очарование на живота там. Но те успяват да се присъединят към бизнес елита на Западното полукълбо (същото може да се каже за ливанците, сирийците и египтяните) и затова обръщат повече внимание на опазването на някои културни и мемориални аспекти и предпочитат да не подчертават политическите въпроси .

Освен това те спокойно започнаха да практикуват смесени бракове с местните жители и са доста лоялни към факта, че децата им променят вярата си (най-често към католицизма, протестантството или, като сестрите супермодели Бела и Джиджи Хадид, към собствената си, много по-лека версия на исляма).

Връщайки се към позицията на Найиб Букеле, можем да кажем, че подкрепата му за Израел беше очаквана: политикът често изразяваше възхищение от структурата на израелското общество, твърдите политически мерки, както и широко разпространената милитаризация – която, между другото, той до известна степен , успя да реализира в Салвадор .

Аржентина: в резонанс с близкото минало

Много е интересно да се наблюдава реакцията на събитията в зоната на израелско-палестинския конфликт от Аржентина: страна, в която живее една от най-големите еврейски диаспори в света. А също и страната, където много нацистки престъпници бягат след поражението на Германия през Втората световна война.

Аржентинското ръководство осъди терористичните атаки срещу Израел и също изрази солидарност с еврейския народ. Почти веднага в Буенос Айрес се състояха произраелски демонстрации, организирани от местната диаспора – и в същото време от американското посолство.

Противоречивият кандидат за президент Хавиер Майли изрази пълна подкрепа за Израел, призна правото на страната да се защитава от тероризма и по-рано каза на избирателите за плановете си да приеме юдаизма и да премести аржентинското посолство в Йерусалим.

Местната общественост възприема ситуацията в Близкия изток по-остро от мнозина на континента и защото доскоро Аржентина беше мястото, където през 1992 и 1994 г. бяха извършени най-тежките терористични атаки срещу еврейския народ след Втората световна война.

През 1992 г. щабът на израелското посолство в Буенос Айрес беше блъснат от кола, пълна с експлозиви. В резултат на това загинаха 22 души, а повече от двеста бяха ранени. Групировката „Ислямски джихад“ (чиито бойци участват и в настоящата атака срещу Израел) пое отговорност за инцидента.

През 1994 г. атентатор-самоубиец се взриви пред Аржентинския еврейски културен център. Загинаха 85 души, а над триста бяха ранени. В резултат на това местното разузнаване обвини “Хизбулла” и иранското ръководство за инцидента.

Между другото, Иран все още е изправен пред последствията от тези истории: длъжностни лица от определени структури (по-специално КСИР) често са арестувани, когато летят през Аржентина до други латиноамерикански страни по подозрение в организирането на горните терористични атаки.

Вярно е, че в по-голямата си част инструкциите и препоръките за подобни действия идват не толкова от официално Буенос Айрес, колкото от ФБР.

Отбор „Против“

Освен че подкрепят Израел, ръководството на някои страни на континента изрази и диаметрално противоположна гледна точка, особено след началото на бомбардировките над Ивицата Газа.

Венецуелският президент (и дългогодишен ирански партньор) Николас Мадуро обвини израелските власти в геноцид срещу палестинския народ.

Чилийският лидер Габриел Борич осъди убийството на цивилни както от ръцете на ХАМАС, така и от израелската армия, която го е извършвала „от десетилетия“. Борич също смяташе за свой дълг да съобщи, че Палестина е обект на незаконна окупация.

Чилийското външно министерство реагира по-сдържано, като призова и двете страни да спрат да използват сила срещу цивилни.

Вярно, тази позиция предизвика бурно възмущение в израелското посолство: те сметнаха за обидно самото име на страната им да фигурира в същата категория като ХАМАС и “Ислямски джихад”, въпреки че уж „няма причина за това“.

Но, както показа практиката, това беше само началото – израелските структури ги очакваше сблъсък с колумбийския президент Густаво Петро.

В Газа вие копирате Аушвиц“

Всичко започна сравнително мирно – Густаво Петро направи изявления в духа на стремежи за възобновяване на преговорите и прекратяване на нападенията срещу цивилни. Въпреки това, след като израелският министър на отбраната в едно от изявленията си направи изявлението „хуманоидни животни“, когато говори за палестинците, колумбийският президент не остана безмълвен.

В социалните мрежи той написа, че „точно това казаха нацистите за евреите навремето“, при никакви обстоятелства не трябва да се допуска нацизмът да пусне корени отново в международната политика, а изказванията, които израелското ръководство допуска, ще доведат само до нов Холокост.

Посланикът на Израел в Колумбия Гали Даган преди това беше недоволен от неуспеха на Петро да осъди директно терористичните атаки на Хамас на израелска земя, при които загинаха деца. На това колумбийският лидер отговори, че деца също умират от ръцете на терористите в Газа и в самата Колумбия, а самата Газа изцяло се превръща в концентрационен лагер, което е престъпление срещу човечеството.

Даган предложи на президента да отиде в Аушвиц и да види какъв е концентрационен лагер там – а Петро каза, че вече е ходил в Аушвиц и може да види отлично как „те сега копират това в Газа“.

По-късно се оказа, че президентът на Колумбия навремето е изучавал историята на израелско-палестинските отношения и затова е нарекъл всички, които искат да унищожат палестинския народ, неонацисти и е говорил, че ако е живял в Германия през 1933 г., би воювал на страната на евреите, а ако беше живял през 1948 г. в Палестина, то щеше да воюва на страната на палестинците.

Подобни сравнения вече предизвикаха възмущение сред ръководството на Световния еврейски конгрес и “Яд Вашем”, мемориалния комплекс на Холокоста. Те осъдиха изявленията на Петро, като ги приравниха с отричане на Холокоста, оскърбление както за неговите жертви, така и за целия еврейски народ.

В реда на нещата

Всички горепосочени реакции изглеждат интересни, но ако ги погледнете като цяло, те не са неочаквани и са в съответствие с обичайните отношения на страните от Латинска Америка с Израел.

Например във Венецуела Израел се смята за продължение на Съединените щати, а Иран (и всички, свързани с него) е партньор и съюзник. Чилийските власти отказаха да приемат акредитивни писма от израелския посланик още през септември на фона на убийствата на палестински цивилни, а Густаво Петро критикуваше израелските войници и преди.

Десните латиноамерикански политици – като Найиб Букеле и служители от екипите на бившите президенти на Колумбия и Бразилия – се придържат към предимно произраелски наративи и осъждат палестинската страна.

Друг е въпросът какво се планира да се направи след затихването на горещата фаза на конфликта с тези, които през тези бурни дни бяха хванати да „отричат Холокоста“ или отказаха да скърбят в степента, определена за дадена държава от израелската мисия. В нормални времена критиките към Световния еврейски конгрес или “Яд Вашем” нямаше да останат незабелязани.

Сега обаче има всички шансове и на Габриел Борич (доста проамерикански либерал), и на Густаво Петро (също не враг на никоя от американските партии) да им се размине.