Седемдесет и една годишен мъж от Илинойс е обвинен в убийството на 6-годишно момче и в нанасянето на сериозни наранявания на 32-годишна жена, като според полицията престъплението е извършено от омраза заради ислямското им вероизповедание и в отговор на войната между Израел и ислямистката групировка „Хамас“, съобщи Асошиейтед прес.

Полицията е открила жената и момчето в събота сутрин в жилище в градчето Плейнфийлд югозападно от Чикаго, се казва в съобщение на службата на шерифа на окръг Уил. Смъртта на детето е била установена в болницата, а жената е с многобройни прободни рани, но се очаква да оживее. Аутопсията на детето е установила, че то също е било прободено десетки пъти, предава БТА.

„Детективите установиха, че и двете жертви на това брутално нападение са били нарочени заради обстоятелството, че са мюсюлмани и заради продължаващия близкоизточен конфликт с участието на „Хамас“ и израелците“, се казва в съобщението на полицията. От чикагският офис на Съвета за американско-ислямски отношения (CAIR) описа произхода на детето като палестинско-американски.

 

Сигналът за нападението е бил подаден от самата жена, жертва на нападението, която се обадила на спешния телефон, за да съобщи, че е била нападната от хазяина си с нож и че се е скрила в баня, където продължава да отблъсква атаките му.

„Той почука на вратата и се опита да я удуши и каза: „Вие, мюсюлманите, трябва да умрете“, заяви пред репортери Ахмед Рехаб, ръководител на чикагския офис на CAIR, като цитира текстови съобщения, изпратени от жената до бащата на убитото момче от болничното ѝ легло.

В неделя на извършителя са повдигнати обвинения в убийство първа степен, опит за убийство и нападение със смъртоносно оръжие при утежняващи вината обстоятелства.

Според Съвета за американско-ислямски отношения ранената жена е майка на убитото дете.

Ислямската организация за граждански права определи случая като „най-лошия ни кошмар“ и като част от обезпокоително нарастване на обаждания и електронни съобщения, съдържащи реч на омраза, след началото на войната между Израел и „Хамас“.