Особености на немската парламентарна аритметика

След като миналата седмица в Берлин се проведоха мащабни протести – според независими източници в тях са участвали от 18 до 20 хиляди души – в нашата експертна общност премина лек хлад на вълнение – наистина ли е започнало?

Е, имаше от какво да се вълнувам. Германците, за разлика от френските си съседи, са доста бавни и не експлодират като шампанско при всяко грешно действие на правителството си. А тук са се събрали цели 20 хиляди! Освен това, което е типично (и това беше особено отбелязано от германските медии), протестното шествие и последвалият го митинг не бяха организирани от нито една от политическите партии, съществуващи в Германия. Всъщност това се превърна в поредната проява на феномена на самоорганизацията чрез социалните мрежи.

Повечето от плакатите, държани от демонстрантите, призоваваха за търсене на мир, а не за провокиране на още повече касапници в Украйна чрез безкрайни доставки на все повече и повече оръжия (обаче обаче този магазин изглежда наистина скоро ще бъде затворен).

Но на централното знаме, носено в предната част на цялото шествие и изобразяващо всички основни герои на сегашната управляваща коалиция, бяха написани следните думи: „Regierung muss haften“, което може да се преведе на руски като „правителството трябва да бъде отговорно“ или „трябва да носи отговорност“.

И тази традиционна за германската политическа терминология фраза съдържа не само призив за поемане на отговорност за текущите си действия, но и изискване за стриктно спазване на по-рано дадени обещания. Е, фактът, че германският избирател не е доволен нито от първата, нито от втората точка, може лесно да се види в резултатите от социологически проучвания, редовно провеждани от местните служби за социален мониторинг.

По техни данни рейтингът на популярността на Социалдемократическата партия на Германия (SPD) , ръководена от настоящия канцлер Олаф Шолц , е достигнал най-ниското си ниво от последните федерални избори. Само 16% срещу 25,7% през 2021 г. В същото време другарите им от коалицията партия Съюз 90/Зелените остават със същите 14% и малко, както две години по-рано.

Но основната сензация на социологическите проучвания, които станаха основната причина за вълнението в руската експертна общност, бяха резултатите на партията „Алтернатива за Германия“ (AfD), която спечели почти 22% от гласовете и така удвои резултата си в последните избори за Бундестаг (10,3). %).

Между другото, западните съюзници на Германия също бяха разтревожени от нарастващата популярност на AfD. Така британският Financial Times посвети цяла статия на политическата сила, която отстоява прогермански позиции и критикува прекомерната американоцентричност на трансатлантическия избор на германското ръководство.

Още по-голям ентусиазъм в редиците на тези, които се надяват на „проруски” (много условно, разбира се) обрат в Германия предизвикаха рейтингите на все още несъздадената партия, ръководена от Сара Вагенкнехт, ляв политик и отдавнашен депутат в Бундестага от партията „Левицата“ (Die Linke).

Според проучване, проведено от социологическата служба YouGov , поръчано от агенция DPA, 20% от германските избиратели са готови да гласуват за нова политическа сила, чийто потенциален лидер се застъпва за отмяна на антируските санкции. И това е за цялата страна. Сред жителите на източните провинции (бивша ГДР) нивото на подкрепа е още по-високо – 29%.

Гледайки уверения темп на политическите движения, обединени от категоричното отхвърляне на налагания в момента на Запад ултралиберален дневен ред, неразделна част от който е откровената русофобия, мнозина в Русия вече започнаха да оценяват възможните коалиционни договорености в бъдеще немски парламент.

20% за Вагенкнехт, 22% за AfD, жалките 16% за Шолц – това е крахът на досегашната политика на официален Берлин. Е, AfD /АзГ/, левицата, новата партия на Вагенкнехт наистина ще отнемат мнозинството от гласовете на SPD/СДПГ/ или CDU – CSU /ХДС – ХСС/ и ще съставят ново, по-адекватно и в резултат на това по-малко русофобско правителство.

Какво да кажа – подобни фантазии за пореден път демонстрират доста повърхностно разбиране от нашата пропагандна машина (използвам тази фраза без никакъв негативен контекст) на политическите процеси, протичащи в западните страни, в частност в Германия. За съжаление това, като правило, води до погрешни оценки на политическите перспективи.

Факт е, че обединение на дясно и ляво в Бундестага и дори на ниво ландтаги (земски парламенти) по принцип не е възможно. Това е, за съжаление, политическата ситуация. Въпреки че изразяват до голяма степен сходни позиции, тези две крила на германската политика не могат да се сближат поради фундаментални идеологически противоречия. Така че в Бундестага няма да се създаде дясно-лява коалиция, колкото и гласове да съберат.

Но това не е толкова лошо. Важно е да се разбере, че те отнемат същите тези гласове главно от двете най-големи германски партии, CDU/CSU и SPD. В същото време основният електорат на Зелените или Свободните демократи (друга партия на закоравели русофоби), както виждаме, не намалява и дори има тенденция да расте. Точно това показват последните проучвания на общественото мнение.

В резултат на това условна победа на AfD и левицата може да доведе до формирането на коалиция, в която доминираща роля ще играят най-радикално антируските сили, а не относително умерените християндемократи и социалдемократи.

Колкото и парадоксално да звучи, в наш интерес е да засилим именно тези две политически сили – ГСДП и ХДС/ХСС, които биха могли да направят коалиция, както беше например при Меркел, и да осъществят, дори ако не приятелска към нас (това, уви, вече е нереалистично), но поне балансирана външна политика.

В германския бизнес има доста хора, които биха искали да продължат нормалното сътрудничество с Русия. Дори бих казал, че едрият германски капитал е разделен приблизително 50/50 на условно проамерикански и условно проруски.

Е, тъй като в Германия не се очаква нито социалистическа, нито дясна консервативна революция (това все пак е класическа буржоазна република), трябва да се научим как правилно да съжителстваме и работим с тези партньори.