Със сигурност ще има балотаж на местния вот във Варна и няма да има кандидат, който ще успее да спечели повече от 50% на първия тур. Това сочат данните от проучване на „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 400 имащи право на глас в община Варна, по поръчка на bTV в периода 11-15 октомври и по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета. 

Водач в момента е настоящият кмет на града Иван Портних, който събира 26% от гласовете на тези, които са заявили твърдо, че ще гласуват. 

Втори е кандидатът на „Възраждане“ Коста Стоянов със 17% подкрепа. Трети е Благомир Коцев от ПП-ДБ с 15% от заявилите, че ще гласуват. Четвърти е кандидатът на БСП Павел Раличков с 10% подкрепа, а пети – Ивайло Костадинов от ИТН с 2% подкрепа. 

„Лидерството на Иван Портних не е толкова силно изявено, макар то да е обективно. Битката за второто място ще бъде осезаема и интересна, защото там има динамика. По време на кампанията позициите се разместват“, коментира социологът Добромир Живков. 

По думите му при кандидата на „Възраждане“ се наблюдава много силна мобилизация. Тя обаче е стигнала своя предел. 

„Любопитното е, че разликата между втория и третия е в рамките на статистическата грешка, така че ще има интересна битка. Електоратът на ПП-ДБ изглежда разколебан“, обясни социологът. 

Повече от една четвърт от заявилите, че ще гласуват все още не са решили за кого ще дадат своя глас. 

„Много хора във Варна декларират готовност да гласуват на предстоящите местни избори. Има неочаквана, според нашите предварителни представи, заявка за висока избирателна активност – дори над 50%“, посочи Добромир Живков. 

По думите му обяснението за това е, че изборът на кандидати за варненци е значително по-широк, отколкото е имало на предишните избори. 

„Може да станем свидетели на една приливна вълна от интерес на гражданите на Варна да участват в изборния ден“, допълни Живков. 

Тези, които не са удовлетворени от състоянието и посоката на развитие на Варна, са два пъти повече от тези, които са удовлетворени. Тоест се търси някакъв вид промяна. 

Попитахме варненци подобрения в кои области могат да направят градът им по-добър за живот. Най-много – 43% от анкетираните са посочили, че очакват чистотата на въздуха и водите да се подобрят. 38% очакват борбата с корупцията да се подобри, а 36% очакват добро управление и прозрачност. 

31% смятат, че подобрението на състоянието на улиците и тротоарите е сред важните проблеми за решаване. 25% са избрали задържане на младите, а за повече нови работни места настояват 22%. 

Данните са от експресно регионално проучване на „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 400 имащи право на глас в община Варна, по поръчка на bTV в периода 11-15 октомври и по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Източник: „Епицентър“