„България е подготвена за нова бежанска вълна, границата е осигурена с достатъчно сили“, увери пред БНР социалният министър Иванка Шалапатова.

„Няма страна, която сама да може да се справи. Имаме готовност за посрещане на непридружени малолетни. Ще бъдат много. За тях сме готови да задействаме процедурата за международна закрила. За тях има възможност да бъдат настанени в сигурна зона за деца. Всички системи са задействани. Надеждата ни е този конфликт да приключи по-рано“, каза социалният министър.

Тябе категорична, че зеленият преход е преход, който ще се случи в цял свят. Въпросът е кой е най-добрият начин, добави тя и обясни: „Водим интензивни разговори и със синдикалните организации. Вече създадохме цялостен социален пакет, който ще се реализира в 2 етапа. До 1 месец сме готови да предложим този пакет първо на социалните партньори и след като бъде утвърден реално и до края на годината може да започне неговата реализация. Ще направим цялостен демографски и социален анализ. Ще стартираме със синдикалните организации картографиране на уменията и знанията на всеки един от тези 25 хил. души, които в момента заради зеления преход до 2038 г. ще бъдат повлияни. След като се направят тези анализи, започваме индивидуален план с всяко едно лице и неговото семейство. Ще предложим мерки в няколко посоки. Първо ще има възможности за обучения, ще подкрепим проекти за предприемачество, ще включим пакет „Мобилност“. Нашият приоритет е заради зеления преход да не допуснем нито едно лице да има период на безработица. Тези мерки ще бъдат предложени на всичките 25 хил. души. А тези от тях, които не желаят да получават нови умения, не желаят да останат на пазара на труда, ще получат социални компенсации“. 

Бюджет 2024

В интервю за предаването „Преди всички“ министър Шалапатова заяви, че вече се работи активно по бюджета за следващата година. „Водим интензивни разговори с Министерството на финансите в две посоки – за увеличаване на инвестиците за всички форми на подпомагане, разгръщане на широка мрежа от социални услуги, както и инвестиции в хората в социалната система, в същото време много активно работим и за оптимизации. Изключително важно е да управляваме мъдро този сериозен ресурс. Оптимист съм, че когато приключи бюджетната процедура, ще имаме адекватен ресурс, който да насочим за постигане на нашите политически цели“.

Бедността

За 2022 г. 25,9% от българските деца от 0 до 17 г. са изложени на риск от бедност, отбеляза социалният министър.  „Тези деца нямат силен старт в живота. Не им осигиряваме среда, така че те не могат да развият своя пълен потенциал, а след това очакваме те да израстнат като млади хора, които са мотивирани и да бъдат активни граждани. Нашият приоритет е изпълнението на годишния план за борба с бедността и социалното включване“. 

„Усилията на правителството са в контекста на усилията на всички страни-членки в ЕС, свързани с борбата с бедността и насърчаване на социалното включване на редица групи от обществото. Когато едно лице живее в бедност и лишения и няма достъп до качествени услуги, това е заключен човешки капитал. Фокусът ни е върху човешкия капитал на всеки един човек. Нашата надежда е всеки в България да се замисли върху това как като общество можем да постигнем тази цел – в България да няма човек, който да живее под линията на бедност“. 

По думите ѝ, патронажната грижа за новородени е една много добра социална инвестиция. Според нея това е много добра мярка за страни като България, където има тежък демографски срив. 

Минималната работна заплата

Министерският съвет одобри новия размер на МРЗ, защото България изостава, изтъкна Шалапатова. „Няма как ние да гоним развитие на обществото, ако оставаме с толкова ниски, дори по-ниски нива от страни, които не са в ЕС, нива на МРЗ. За мен е важно да реализираме набор от мерки, комплексна политика за повишаване и на производителността на труда. Планирали сме много такива за повишаване на компетенциите на работещите, защото това ще ги направи по-конкурентоспособни. Стартираме работна група на национално ниво, подкрепена и от европейски експерти, за да ни помагат с добрите практики на европейско ниво“. 

Ще постигнем социален диалог, вярва министърът и добави: 

„Не е роля на държавата да определя МРЗ. Роля на синдикати и работодателите е да имат по-активен диалог, като двете страни, които трябва да се разберат по този въпрос. Аз ще имам позиция по въпроса. Моята надежда е, че в работната група ще се преразгледа механизма за определянето на работната заплата, ще отчетем всички икономически фактори, които работодателите предлагат, но ще отчетем и факторите, които синдикалните организации подчертават, че няма как да имаме качество на живот и да изсветляваме икономиката, ако допускаме много ниски нива на МРЗ“. 

Имаме много тежко наследство, защото когато е толкова дълбок разривът между хората и те не вярват на държавните институции, наш приоритет ще бъде ние да докажем, че това, което поемаме като ангажимент, е реална отговорност и ние ще изпълним нашите ангажименти, коментира Иванка Шалапатова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.