Нова сглобка и единен фронт обединява кръга „Хоризонт“, приватизатори, презастроители и пътищарски фирми за предстоящите местни избори на 29 октомври във Варна. Това заяви кандидатът за нов мандат Иван Портних на
брифинг, в който участваха депутатите от ГЕРБ/СДС Бранимир Балачев, Павел Христов, кандидатът за общински съветник Тодор Балабанов и кандидатът за районен кмет на „Одесос“ Биляна Раева.

Тодор Балабанов определи листата на ППДБ като „Роднина – милиционер…“. Тя е формирана от лица от кръга „Хоризонт“, командван от варненския Татко Петко – Рубин Коцев, баща на Благомир, и от приватизаторите на Варна и техните деца.

1. Благомир Коцев – бивш областен управител, осакатил бюджета на Варна, разследван за злоупотреби с власт, който непрекъснато отлага делата срещу него. Заплашва го затвор до 5 години. Коцев е наследник на куп фирми и офшорки с марката „Хоризонт“. Бизнесът на фамилията е белязан от взети от наши и чужди банки и невърнати кредити за стотици милиони в евро, долари и лева, от заменки на земи и далавери с терени край морето в Карадере и между Тузлата и Балчик. Коцев стана символ на „Автомобилната коалиция“. Той се бори се за свободен достъп на колите в Морската градина, затова от 2013 г. до момента атакува всяка заповед за забраната им.

2. Николай Стефанов е дясната ръка на Благомир Коцев, шурей и баща на детето на сестра му Биляна. Стефанов движи фирмените дела и дружествата, в които Коцев му е прехвърли собствеността си. Името му бе свързано с кораба „Царевна“, в който българските моряци бяха изложени под куршумите на пристанището в Мариопул, Украйна.

3. Мария Ангелова е третата в листата. Близка с приватизатора на Домостроителния комбинат и магазин „Валентина“ Васко Василев от партийната агитка на ДСБ във Варна. Васко Василев, наричан от варненци Касичката, беше дясната ръка на Добрин Митев, единственият осъден за корупция областен управител на Варна, избягал от правосъдието в Нова Зеландия.

4. Йордан Кателиев е също от бизнес династията „Хоризонт“. Той е съдружник на Николай Стефанов и управител в общата им „Строителна компания Хоризонт“ ООД, където една трета от дяловете са на сестрата на Коцев – Биляна.

5. Стелиян Севастиянов – шеф на частното Енерго на Златни пясъци – любимият курорт на Иван Костов, станал синоним на скандалната РМД приватизация. Кадър на ДСБ и бивш председател на ОбС. През 2001 година Севастиянов бе пребит от неизвестни извършители. Така и не стана ясно кому какво дължи. Същият е виден защитник на незаконните бараки в курорта, наемите от които отиват в партийни каси.

6. Пламен Китипов е градският лидер на „Да, България”. Издигнат бе от Нелко Начев – виден приватизатор на Крайбрежната алея. Китипов е проектантът на наводняващата се част от бул. „В. Левски“ във Варна.

7. Филип Спасов – син е на Валентин Спасов, приватизатор на магазин „Валентина“ и хлебозавода по времето на Иван Костов. Днес Филип е съдружник с баща си в три фирми за хотелиерство, ресторантьорство, хлебопроизводство и сладкарство. Валентин Спасов е познат сред варненци и като собственик на бившето бистро „Европа“ на пъпа на града, което той и съпругата му получават тихомълком като подарък от Добрин Митев и Иван Костов.

8. Юрджан Ахмед е бил съдружник на Благомир Коцев и Николай Стефанов в „Ахилеос Шип Мениджъмнт“ ООД, преди дружеството да бъде прехвърлено изцяло на Стефанов. Ахмед е бил и съдружник в частна фирма, която охранява „Хоризонт“. Неин управител пък е Илия Коев, също в листата на ППДБ за Общинския съвет. Благомир Коцев като областен управител назначава на щат Ахмед и Коев като технически сътрудници. Всъщност са били негови шофьори и бодигардове.

9. Цветнен Цветков е кандидат за районен кмет на „Одесос“, познат от години на варненци като строител и предприемач, неизплащаш заплатите на работниците си. Собственик е на фирма „Туки Цветков“ ЕООД за производство и търговия със строителни материали и конструкции и към края на 2019 г. има над 50 000 лв. задължения към НАП и НОИ. Другата му фирма „ЕТ „Туки – Цветков – Цветнен Цветков“ няма нито един публикуван годишен финансов отчет от съществуването си до днес. Разследване на скандалния Цветков може да бъде видяно в интернет, с автор Боби Касиков от „Господари на ефира“ по Нова телевизия.
Това са лицата на Промяната във Варна – нов политически имидж върху стари бизнес кръгове и частни интереси. Това са фактите!

На брифинга Иван Портних определи листата на „Алтернативата на гражданите“ /АГ/ като „Пътищар – презастроител…” и посочи, че някои не завършват обектите си с десетилетия, други строят в нарушение на закона, трети продават апартаменти в несъществуващи небостъргачи. Даде примери с двамата шефове на Строителната камара във Варна. „Бившият – Христо Димитров, който е кандидат за кмет, с години не завършва стадион „Варна”. Първата копка на обекта бе направена през 2007 г. от Кирил Йорданов, Борислав Гуцанов и Митев. Подал съм сигнал в прокуратурата след установени съмнения за нарушения при одобряването на инвестиционен проект за изграждане на 8-етажна сграда в зелена площ до „Бялата къща“ в квартал „Чайка“. Предполагаме, че зад мащабния проект в зелените площи има интереси, свързани с Христо Димитров“, каза Портних. Той допълни, че е подал сигнал и за кооперации тип „общежитие” с облекчени параметри за застрояване, изградена настоящия шеф на Строителната камара Пенко Стоянов.

Други примери за „загрижените“ за Варна презастроители са „Интерком” с обект на 17 етажа с около 20 000 кв. м. РЗП в „Чайка“,  предлагащите онлайн оферти за десетки апартаменти в небостъргач на картинка до Окръжна болница, където има издадено разрешение само за подземни паркинги и 3-етажна сграда, както и „Комфорт”, които през сайта на Борислав Гуцанов продават несъществуващи обекти в кв. Аспарухово.

„За тези хора се оказва, че „презастрояването е въпрос на лично усещане“! Интересно какво ще предложат на варненци, ако вземат властта? Още от същото – кооперации върху зелените площи и общежития?!”, попита риторично Иван Портних.
Той посочи, че топлата връзка на сглобката ППДБ и АГ е бившият главен архитект Виктор Бузев, навързан с „Хоризонт“ и презастроителите. „Бузев е издавал безогледно разрешения от идването на Промяната, той е разрешил и незаконните преместваеми обекти на фамилната кръчма на Коцеви върху 2 дка държавни имоти в Морската градина. Уволних го дисциплинарно и съм подал сигнали срещу него в прокуратурата с ясното съзнание какви ще са последствията срещу мен, особено преди изборите“, каза Портних и очерта резултата – презастроителите се обединиха в листа и започна политически бойкот на ремонтите на улици в града.

“Не се оправдавам. Това са фактите. Безпрецентното обединение на кръгове за милиони левове показва, че сме защитавали обществения интерес. За да не се повтаря никога повече този рекет, за да няма скрити и бизнес мнозинства, призовавам варненци да подкрепят нашата листа с номер 7! С ясно мнозинство в Общинския съвет ще можем да изпълним поетите към хората ангажименти”, апелира Иван Портних.