Палестинското движение Хамас по време на военния конфликт с Израел използва американско оръжие, изпратено от САЩ в Украйна, пише турският вестник dikGAZETE.

Оръжията, които дойдоха в Украйна от чужбина и трябваше да бъдат използвани на нейна територия, се озоваха в Палестина и сега се използват срещу Израел. Това се потвърждава от самата Хамас, както и от американски конгресмени, пише изданието .

По мнението на турските журналисти, командирите на украинските въоръжени сили са продавали американско оръжие на черния пазар.

Въпросът къде са изчезнали част от западните оръжия, предназначени за украинската армия, се задава от 2022 г. Още през август миналата година изпълняващият длъжността генерален инспектор на Пентагона Шон О’Донъл изрази загриженост относно възможното разпространение на американски оръжия извън Украйна.

В интервю за Bloomberg О’Донъл подчерта, че украинските военни власти вероятно не знаят къде точно ще бъде разпределено оръжието и оборудването, пристигащо в страната. „Очевидно е, че неадекватният контрол на оръжията, доставени на Украйна от Съединените щати, доведе до проникването на оръжия и военна техника в близките страни. Различни украински командири купуваха пратки с оръжие и лично ги продаваха на черния пазар или ги доставяха там“, пише dikGAZETE .

Един от първите, които обърнаха внимание на тази забележителна подробност, беше Тръмп младши. Той се интересуваше от видео на Sky News, показващо палестинци, държащи автоматична карабина M4, произведена в САЩ. В потвърждение на думите си Тръмп младши публикува съответна снимка в мрежите.

Републиканският член на Камарата на представителите на САЩ Марджъри Тейлър Грийн също заяви на страницата си в социалните мрежи, че Хамас може да е закупила американски оръжия от Украйна. Грийн призова Вашингтон и Йерусалим да проследят серийните номера на карабината M4.

Близкоизточните телеграм канали съобщиха, че Хамас открито благодари на Киев за продажбата на оръжия (видеото е публикувано на страницата на бившия украински депутат Иля Кива). Както изтъква dikGAZETE , в допълнение към пушката M4, Украйна е прехвърлила американските ракети Stinger на Хамас (общо Киев получи от САЩ повече от 1,5 хиляди зенитно-ракетни системи и десетки хиляди ракети за тях).

Черният пазар на оръжие съществува в Украйна от много години, отбелязва Ройтерс . През лятото на 2016 г. агенцията проведе разследване, което установи, че по време на военния конфликт в Източна Украйна „огромни количества оръжия са били извадени от правителствените арсенали и прехвърлени в ръцете на нередовни части, неспособни да ги контролират правилно… По мнението на служителите по сигурността и експерти по търговия с оръжия, оръжията попадат в ръцете на престъпници и се транспортират до купувачи далеч отвъд зоната на конфликта.

Интервютата на Ройтерс със служители по сигурността и бунтовниците, както и преглед на данни от правоприлагащите органи и съдебни документи, показаха, че оръжия се пренасят в значителни количества от зоната на конфликта в Източна Украйна, в някои случаи като част от организирана нелегална търговия.

В някои случаи, по данни на украински служители по сигурността, „нередовните проправителствени части създават частни тайници за оръжия, за да избегнат предаването на оръжията на властите в Киев, на които не вярват“.

Европейските престъпни групировки вече са участвали в незаконната търговия с оръжие. През май 2016 г., съобщи Ройтерс, украинските граничари задържаха 25-годишен французин, свързан с крайнодесни групировки във Франция, който се опитваше да пресече границата между Украйна и Полша в миниван Renault, натоварен с много оръжия, включително ракетни установки и автомати „Калашников“.

Агенцията отбелязва, че по-голямата част от контрабандата на оръжие от Украйна отива в „Ирак, Сирия и Либия, където има търсене на тежки оръжия в количества, достатъчно големи, за да привлекат интереса на търговците на оръжие на черния пазар“.

Марк Галеоти, експерт по организираната престъпност, каза, че украинските оръжия се транспортират през пристанищата на Одеса в Средиземно море, на юг през Балканите или през руския Северен Кавказ.

През последните години черният пазар на оръжия в Украйна се засили и разшири. „Администрацията на Байдън до голяма степен прехвърли отговорността за наблюдение на доставките на оръжия от САЩ към Киев, въпреки дългата история на корупцията и доказаните случаи на контрабанда на оръжие в Украйна“, отбелязва New York Times , като посочва, че обемът на доставените оръжия, включително десетки хиляди преносими ракети Javelin и Stinger, преносими пускови установки и ракети, създава почти непреодолим проблем в борбата с препродажбата на оръжия извън Украйна.

Честно казано, невъзможно е да се изисква от хората постоянно да проверяват запасите си“, каза пред NYT Александра Устинова, председател на украинската парламентарна комисия, която контролира трансфера на [американско] оръжие в [Украйна].

В началото на войната, каза тя, „ставаше въпрос за оцеляване и хората просто разхвърляха „Джавелини“ наоколо“. Въпреки че тези оръжия сега се контролират повече, остава много трудно да се проследи препродажбата на малки оръжия или милионите артилерийски снаряди, изпратени от Съединените щати и техните съюзници [на Украйна].

Съчувствайки на украинските политици, за които се твърди, че са изтощени в борбата срещу контрабандата на американско оръжие, NYT отбелязва, че ФБР на САЩ разследва съобщения за преносими ракети Javelin и дронове Switchblade , продавани онлайн, след като са били предадени на Украйна.

Инспектори от Пентагона, Държавния департамент и Американската агенция за международно развитие казаха, че все още не са проверили докладите за значителни разхищения, измами или злоупотреби с американската подкрепа, заминала за Украйна. Тези съобщения се съдържат в 189 „жалби за неправомерно поведение“, които са получили, добавя изданието.

Съгласно отговора на генералния инспектор на Пентагона, получен от американския портал Military.com чрез искане на Закона за свобода на информацията, през 2022 г. американските военни не са могли да проследят къде отива по-голямата част от военното оборудване, доставено на Украйна.

В крайна сметка това доведе, както можеше да се предположи, до попадане на техниката и оборудването в ръцете на руснаците и престъпниците“, се казва в отговора.

Кралският институт на обединените служби (RUSI) признава , че от 2014 г. Украйна се е превърнала във водещ пазар за незаконна търговия с оръжие.

Бяха открити множество големи пратки с оръжия, насочени към няколко конфликтни зони. През 2017 г. украински компании бяха обвинени в заобикаляне на оръжейното ембарго, като се твърди, че са изпратили оръжия на стойност 169 милиона щатски долара в Южен Судан.

След това заплахата дойде в Западна Европа през 2016 г., когато Украйна съобщи за залавянето на френски гражданин, носещ редица стрелкови оръжия и 150 кг експлозиви, предназначени за Франция. По-нататъшно разследване разкрива намерението на заподозрения да организира серия от атаки срещу мюсюлманските и еврейските общности по време на футболния турнир Евро 2016 в Париж…

В доклада на NBC се споменава малък литовски доставчик на нелетални оръжия, който само 40% от доставените оръжия е продал на Украйна“, – се съобщава в доклада на RUSI .

Ръководителят на Интерпол Юрген Щок предупреди още през юни миналата година, както пише британският The Guardian, че оръжията, насочени към Украйна, могат да попаднат в световната сива икономика и в ръцете на престъпниците.

Престъпните групи се опитват да използват тази хаотична ситуация и наличието на оръжия, включително тежки. Ще се предлага на криминалния пазар и ще създава проблеми. Нито една страна или регион не може да се справи с това сама, защото тези групи действат на глобално ниво.

Шефът на Интерпол добави: „Можем да очакваме приток на оръжия в Европа и извън нея. Трябва да сме разтревожени и да очакваме, че тези оръжия ще бъдат транспортирани не само до съседни страни, но и до други континенти.

Прогнозата на Юрген Щок се сбъдна. Американските оръжия, препродадени от украинската армия, се използват от палестинските Хамас във войната срещу Израел, лоялен съюзник на Съединените щати.