На 18 и 19 октомври вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на работно посещение в Унгария по покана на българската общност и ще участва в честванията по повод Деня на българо-унгарското приятелство.

В град Халастелек вицепрезидентът ще отдаде почит пред паметника „Български дулап“, издигнат в чест на българските градинари, каквито основно са били емигрантите от България в миналото. Илияна Йотова ще се срещне с представители на местната власт и на Българското самоуправление в Халастелек.

В Деня на българо-унгарското приятелство – 19 октомври, когато Българската православна църква почита св. Иван Рилски, вицепрезидентът ще разговаря с председателя на унгарския парламент Ласло Кьовер. В град Естергом, където за кратко през 12 век са били мощите на св. Иван Рилски, Йотова ще открие документална фотоизложба „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“. В Будапеща, в българския православен храм „Св. св. Кирил и Методий“ вицепрезидентът ще присъства на галаконцерт по случай Деня на българо-унгарското приятелство, в началото на който ще отправи приветствие.