Генералният секретар Антонио Гутериш на ООН каза, че е „ужасен“ от удара срещу болница в Газа, при който бяха убити стотици хора, предаде Ройтерс. Той допълни, че нападението на Хамас срещу Израел не може да оправдае колективното наказание на палестинците, отбелязва Франс прес.

Преди да отпътува за китайската столица, за да присъства на форума „Един пояс, един път“, Гутериш заяви, че е призовал Хамас за незабавно и безусловно освобождаване на заложници, а Израел – да позволи незабавен неограничен достъп на хуманитарна помощ за Газа.

„Напълно съм наясно с дълбоките оплаквания на палестинския народ след 56 години окупация“, подчерта Гутериш в реч в Пекин. „Но колкото и сериозни да са, те не могат да оправдаят терористичните актове, извършени от Хамас на 7 октомври. А тези нападения не могат да оправдаят колективното наказание на палестинците“, заяви ръководителят на ООН.

Гутериш подчерта и необходимостта от насърчаване на ефективни механизми за облекчаване на дълговете на страните, участващи в програмата „Един пояс, един път“, за да се избегне да затънат в непоносими дългове.

Източник: БТА