Служител на израелския премиер Бенямин Нетаняху публикува съобщение в Туитър, че израелските Военновъздушни сили са ударили болницата „Ал Ахли“ в Газа. Минути по-късно изтри публикацията.

Вчера болницата в Газа беше разрушена от ракета, която отне живота на стотици цивилни граждани. Към момента се съобщава за най-малко 500 загинали, а стотици други са ранени. Сред жертвите на чудовищния инцидент има и деца.

Хананя Нафтали, популярен израелски инфлуенсър, който е част от дигиталния екип на Нетаняху, написа: „Израелските ВВС удариха база на „Хамас“ вътре в болница в Газа. Много терористи са мъртви. Сърцераздирателно е, че „Хамас“ изстрелва ракети от болници, джамии и училища, използвайки цивилни като жив щит“. Минути по-късно обаче изтри публикацията си.

Екипът на Нетаняху призна: „Ние бомбардирахме болницата“. Минути по-късно изтри поста - 2

По-късно се извини за „грешката“ и прехвърли отговорността на агенция „Ройтерс“. Агенцията обаче не е съобщавала, че е ударена база на „Хамас“ в Газа, посочва „Ал Джазира“. Хананя Нафтали има близо 360 хиляди последователи. Във втория си пост той написа, че израелските сили „не бомбардират болници“, което е откровена лъжа.

Израелските въоръжени сили обвиниха екстремистката групировка „Ислямски джихад“ за вчерашната атака по болницата в Газа. Палестинците, от своя страна, обвиняват Израел за инцидента. Към момента няма независимо потвърждение кой стои зад смъртоносния удар. Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание след атаката срещу болница в Газа.

„Ал Джазира“, позовавайки се на свои източници, съобщи, че повечето жертви в болницата са жени и деца. Възможно е броят на загиналите да е много по-голям, защото много тела остават неидентифицирани. В Газа най-малко пет болници са получили предупреждение от Израел за евакуация. Според международното право болниците трябва да бъдат безопасни и забранени за атаки. В Газа този принцип не се спазва. Възниква въпросът как ще се евакуират болниците и къде ще бъдат откарани пациентите, включително и тези в критично състояние? Намеренията на Израел зад тези предупреждения за евакуация остават неясни за хората тук в Газа, пише агенцията.

Израелската армия започна операция срещу терористичната групировка „Хамас“ след инвазията ѝ на 7 октомври, но за пореден път големият губещ са палестинските цивилни. Стотици хиляди араби са в капан и подложени на постоянни удари. Израелската армия съобщи, че хуманитарна помощ ще бъде предоставена на палестинците, които се евакуират в южната част на Газа, но не предостави подробности дали и как такава помощ ще достигне до тях. До момента нито един хуманитарен конвой не е допуснат в ивицата, която е под пълна обсада от страна на израелските сили. Смята се, че те се готвят за сухопътна инвазия, но към днешна дата не е дадена заповед за такава.