Депутатите от комисията за машинното гласуване изслушаха влогъра Станислав Цанов във връзка с негово желание да тества устройствата за вота. Той твърди, че е бил сплашван от Алексей Петров да не прави подобни опити.

По време на изслушването стана ясно, че повечето депутати в комисията са съгласни да бъдат направени тестове на машините от външни независими експерти.

Първото заседание на комисията, откакто е създадена, започна с оспорване за провеждането ѝ.

Явор Божанков от ПП-ДБ попита каква е експертизата на Станислав Цанов и какво ще произлезе от това. „Аз се съмнявам, че целенасочено се опитвате да ударите машинния вот по същество“, посочи депутатът.

„Аз също нямах желание да бъда тук днес“ – отговори Цанов – „и г-н Свиленски добре знае, че когато от неговия екип се свързаха с мен, аз отказах, не защото смятам, че съм незаслужил да бъда тук, а защото смятам, че от тази комисия нищо няма да произлезе.

Цанов показва видеото, в което твърди, че е заплашван от Алексей Петров да не прави нищо с машините. Последва скандал, защото Явор Божанков не поиска да си изключи микрофона и на няколко пъти попита подаден ли е сигнал до прокуратурата

Станислав Цанов предложи тестовете да се финансират от парламента.

Божидар Божанов, ПГ на ПП-ДБ: Ние сме абсолютно съгласни с това, че трябва повече да бъдат тествани машините

Георги Свиленски, ПГ на „БСП за България“: Ако ние не ви бяхме изслушали – дали днес или след изборите, или след месец, това, което показвате, щеше да си остане само в YouTube.

Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН: Ако трябва в личен разговор да ни кажете в коя посока да погледнем, какво да изискваме, защото понякога е по-добре да не се казва публично, за да се случи.

От ГЕРБ също застанаха зад тестове на машините, но са удивени.

Александър Ненков, ПГ на ГЕРБ-СДС: Защо институциите не са проверили този запис автентичен ли е, поради каква причина има такива притеснения.

На следващото си заседание комисията ще изслуша представители на ДАНС.

Източник: БНТ