Ливанската групировка „Хизбула“ осъди извършената според нея от Израел смъртоносна атака срещу болница в Газа и призова днешният ден да е „ден на безпрецедентен гняв“, на фона на протести пред американското посолство в Бейрут, избухналите броени часове след удара, предаде Ройтерс.

В изявление късно снощи „Хизбула“, която се ползва с подкрепата на Иран и през 2006 г. води война с Израел, отправи призив за ден на протести в Бейрут, след като палестински официални лица съобщиха, че стотици хора са били убити при удара по болницата.

Израелските военни отрекоха да са бомбардирали болницата и заявиха, че според израелското военно разузнаване тя е била поразена от ракета, изстреляна погрешно от палестинската въоръжена групировка „Ислямски джихад“. От „Ислямски джихад“ отрекоха тяхна ракета да има нещо общо с взрива в болницата.

Стотици протестиращи ливанци, някои – с палестински знамена, се събраха късно снощи пред посолството на САЩ, други се стекоха пред френското посолство в Бейрут. Срещу протестиращите близо до американското посолство беше използван сълзотворен газ.

Заклеймявайки удара – дело, според нея, на Израел – „Хизбула“ заяви, че „нападението разкрива истинското престъпно лице на това образувание и неговия спонсор… САЩ, които носят пряка и пълна отговорност за това клане“.