Руският президент покани ръководството на САЩ на чаено парти с палачинки по повод победата на Украйна във войната. Така иронично Путин коментира развитието на специалната военна операция и твърденията, че Киев е на пътя на победата. 

Руският държавен глава информира още, че самолети със системи „Кинжал“ започват да патрулират над Черно море, отговаряйки на журналистически въпроси след посещението си в Китай.

Държавният глава нарече удара по болница в ивицата Газа ужасно събитие и катастрофа, която може да означава край на конфликта в Близкия изток, изрази увереност, че доставките на американски ракети АТАСМС няма да помогнат на Украйна, и говори за разговори с китайския президент Си Дзинпин „на чаша чай“.

ТАСС събра основните изявления на Путин:

За „кинжалите“ над Черно море

„Руските военновъздушни сили започват постоянно патрулиране в неутралната зона на въздушното пространство над Черно море. Нашите самолети МиГ-31 са въоръжени с комплекси „Кинжал“. „Тези комплекси имат обсег на действие над хиляда километра и скорост девет Маха.“

Това решение е взето в момент, когато Съединените щати са все по-силно въвлечени в украинския конфликт. „Плюс това и на фона на конфликта в Близкия изток, всичко това се случва, всичко това нагрява атмосферата“.

„Това не е заплаха, но ние ще упражняваме визуален контрол, контрол с оръжие върху това, което се случва в Средиземно море“.

Относно доставката на ракети ATACMS за Украйна

Ракетите ATACMS, които Вашингтон тайно достави на Киев, няма да могат да променят коренно ситуацията: „Първо, това със сигурност е вредно и представлява допълнителна заплаха. Второ, ние със сигурност ще можем да отблъснем тези атаки.“

„В този смисъл за Украйна няма нищо добро. Това само удължава агонията.“

За специалната военна операция

Твърденията, че Руската федерация е победена в Украйна, са нелепи: „Ако войната е загубена от Русия, защо ще им доставят АТАКМС? Нека си върнат АТАКМС и всички останали въоръжения, и да дойдат при нас на чаено парти с палачинки“.

Украинските въоръжени сили са започнали поредната контраофанзива, „отдавна обявена и очаквана“, сега в Херсонското направление: „Резултат още няма, има загуби. Няма никакъв резултат, точно както беше в Запорожие и други направления“.
Москва регистрира промени в реториката на Запада и Киев по отношение на възможните мирни преговори. „Ако украинската страна иска истински преговорен процес, е необходимо това да стане не чрез някакви „театрални жестове“, а първото нещо, което трябва да се направи, е да се отмени указът на украинския президент [Владимир Зеленски], забраняващ преговорите“.

За конфликта в Близкия изток

Ударът по болницата в Газа е „ужасно събитие, стотици убити, стотици ранени“. Може би това ще бъде сигнал, че „трябва да прекратим този конфликт възможно най-скоро, поне да сведем въпроса до възможността да започнем някакви контакти и преговори“.

Телефонните разговори на Путин с лидерите на пет близкоизточни държави създадоха впечатление, че „никой не иска конфликтът да продължава, да се развива и да влошава ситуацията“. „На практика няма готовност за развитие на конфликта, за превръщането му в мащабна война“.

Русия винаги е подкрепяла независимостта на Палестина: „Що се отнася до създаването на палестинска държава, ние имаме принципна позиция, тя изобщо не е свързана с настоящата криза, въпреки че, разбира се, изкарва този проблем на повърхността“.

За отношенията с Китай

Русия изпревари Германия по отношение на търговския оборот с Китай, а „сред нерегионалните държави“ е на второ място след САЩ: „Обемът на търговския оборот, за който говорим днес, е наистина впечатляващ. В края на краищата ние си поставихме за цел да достигнем 200 млрд. долара през 2024 г. И когато формулирахме това през 2019 г., ще ви кажа честно: малко хора вярваха, че това изобщо е възможно.“

Правителствените ръководители на Русия и Китай ще представят подробно осемте точки, договорени по време на посещението на Си Дзинпин в Москва през март, и ще подпишат план за сътрудничество между двете страни до 2030 г. на среща в Бишкек. „Това е много добър план, той е толкова конкретен, съществен“.

Путин и китайският лидер обсъдиха поверителни теми на четири очи след разширените и тесни разговори: „Ние с него разговаряхме на четири очи на чаша чай. Говорихме час и половина, може би два часа, и обсъдихме някои много поверителни въпроси лице в лице.

Източник: ТАСС