Берлинска синагога е била атакувана с коктейли „Молотов“ рано днес, което се случва на фона на зачестилите случаи на антисемитски прояви в германската столица след ескалацията на насилието в Близкия изток, предаде Асошиейтед прес.

Общността „Кахал Адас Исроел“ съобщи, че синагогата, която се намира в централния кварта Мите, е била атакувана с две запалителни устройства. Полицията потвърди за станалото.

„Неизвестни лица хвърлиха два коктейла „Молотов“ от улицата“, написа общността в социалната мрежа „Екс“. Тя публикува и видеозапис на полицейски служители, които разследват мястото пред синагогата, което е било отцепено.

В комплекса от сгради на общността „Кахал Адас Исроел“ в центъра на Берлин се помещават синагога, детска градина и обществен център.

Полицията съобщи също, че през нощта е имало размирици между мюсюлмански имигранти и полицията в кварталите Нойкьолн и Кройцберг и при Бранденбургска врата в Берлин, при които са били ранени няколко полицаи.

След бруталното нападение на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври и последвалата война в Газа полицията засили охраната на еврейските институции в Берлин и в цяла Германия. Въпреки това израелските знамена, които бяха издигнати в знак на солидарност пред кметствата в цялата страна, бяха свалени и изгорени. По вратите и стените на няколко сгради в Берлин, в които живеят евреи, беше изрисувана Звездата на Давид.

Израелското посолство в Берлин призова за сурови последици след хвърлянето на коктейли „Молотов“ по синагога и център на еврейската общност в германската столица, предаде ДПА.

„Вярваме, че германските правоприлагащи органи ще се отнесат към този случай с непоколебима строгост“, се казва в изявление на посолството. „Това е определящ момент за всяка демокрация: дали ще застанем на страната на тези, които се борят с терора, радикализма и варварските образувания, или ще останем безмълвни, давайки възможност за чистото зло, извършвано от терористите и техните поддръжници – било то в Близкия изток или в сърцето на Европа.“

„Време е за морална яснота“, заявиха от посолството.

Израелското посолство също така отбеляза, че извършената атака със запалителни бомби е извършена малко след като вчера пропалестински демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията в няколко части на Берлин и е последвал инцидент с графити миналата седмица, при който Звездата на Давид е била изрисувана върху няколко сгради, в които живеят евреи в Берлин.

Посолството заяви, че „поддръжници на „Хамас“, терористична организация, са изричали своите антисемитски лозунги по улиците на Берлин“ по същото време, когато е бил извършена атаката срещу синагогата.

Централният съвет на евреите в Германия осъди като терористичен акт опита за палеж на синагога и еврейски общински център в Берлин рано днес.

„Този палеж е последователно продължение на възхваляването на терора на „Хамас“ по германските улици“, заяви съветът. „Денят на гнева“ не е просто фраза. Това е психологически терор, който води до конкретни нападения“.

Германският канцлер Олаф Шолц също остро осъди нападението със запалителни бомби срещу синагога в Берлин, като заяви, че „никога няма да приемем нападения срещу еврейски институции“, предаде Асошиейтед прес.