Автор: Жана Дюрийо, “Фигаро”

Смъртоносният изстрел срещу болничния комплекс в Газа, независимо от произхода на атаката, нанася решителен удар срещу имиджа на еврейската държава, казва бившият френски посланик в Йордания Дени Бошар пред “Фигаро”. „Това е нова ситуация в този конфликт, независимо от произхода на ракетния обстрел. Този удар бележи истинска промяна в еволюцията на общественото мнение. За арабската и международната общественост този смъртоносен изстрел изглежда като резултат от израелската офанзива в ивицата Газа, започнала преди няколко дни. Въздушните удари на еврейската държава унищожиха цял квартал, хиляди домове, удариха цивилни цели… А бомбите не правят разлика между хората от Хамас и обикновените граждани“, казва дипломатът.

– Ударът срещу болницата в Газа на 17 октомври, причинил смъртта на стотици хора, беше осъден остро в чужбина. Обрат ли е това във войната между Израел и Хамас?

– Това е повече от обрат. Това е нова ситуация в този конфликт, независимо от произхода на ракетния обстрел. Този удар бележи истинска промяна в еволюцията на общественото мнение. За арабската и международната общественост този смъртоносен изстрел изглежда като резултат от израелската офанзива в ивицата Газа, започнала преди няколко дни. Въздушните удари на еврейската държава унищожиха цял квартал, хиляди домове, удариха цивилни цели… А бомбите не правят разлика между хората от Хамас и обикновените граждани.

– Израел обаче отхвърля каквато и да било отговорност за въздушния удар, насочвайки вината към “Ислямски джихад”.

– Израел наистина приписва удара на неуспешен изстрел от страна на тази екстремистка палестинска организация, която иска да унищожи Израел. Вероятна никога няма да узнаем самоличността на автора на изстрела – “Ислямски джихад” би могъл да е обстрелвал болницата, за да дискредитира Израел в чужбина. В конфликт от този тип са позволени всички удари срещу противника. Само че в очите на общественото мнение това оправдание не е особено достоверно. Никога няма да повярват в отговорността на “Ислямски джихад”, имайки предвид килима от бомби, който Израел изсипва от няколко дни в Газа. Имиджът на еврейската държава е значително отслабен, въпреки че досега тя изглеждаше като жертва на първоначалната атака на Хамас на 7 октомври, която отне живота на 1300 души. Но играта все още не е приключила: нови събития могат отново да запалят пейзажа.

Малко момиченце пред  болницата Ал-Ахли, ударена от въздушен удар, в град Газа, 18 октомври 2023 г. Снимка: Ройтерс

– Американският президент Джо Байдън тази сряда е в Израел, за да се срещне с Бенямин Нетаняху. Имайки предвид събитията, на неуспех ли е обречена това посещение?

– Ударът наистина ще попречи на САЩ, тъй като прави още по-трудна умиротворителната мисия на Джо Байдън в Тел Авив. Целта на американския президент е да убеди Израел да не бъде толкова брутален спрямо Газа. Джо Байдън се стреми да създаде хуманитарен коридор в Газа, или ако не успее, поне да репатрира палестинско-американските граждани, които са в капан там.

По отношение на сухопътната офанзива на еврейската държава в ивицата Газа, Джо Байдън може би ще ги накара тя да бъде по-точна, стеснена в няколко конкретни територии. Във всеки случай изглежда има очевидни технически и логистични проблеми, тъй като обявената преди няколко дни инвазия все още не е започнала. Такава операция не е толкова лесна за организиране във фундаментално враждебна среда. Вероятно тя няма да бъде толкова значителна, колкото си представяме.

– Може ли да пострадат отношенията между САЩ и Израел?

– Израело-арабските отношения не са чак толкова добри. Доскоро Джо Байдън държеше на разстояние еврейския премиер и не го посрещаше във Вашингтон. Идеята на САЩ сега е да накарат Израел да разбере, че не само се държи лошо, но и че това не е в негов интерес. Миналият опит обаче показва, че израелците често действат на своя глава и не се вслушват в съветите на САЩ, които въпреки това демонстрират почти безотказна подкрепа на Израел.

Успоредно с това, срещата между американския, египетския, йорданския и палестинския президент Махмуд Абас, която беше отменена сутринта, при всички случаи щеше да бъде сложна. Антъни Блинкен вече направи обиколка в тези страни, но без резултат. Йордания и Египет са завладени от общественото мнение, което в дъното на душата си е враждебно към Израел. Тези страни не могат да изглеждат подчинени на САЩ в настоящата ситуация; официалната им преса също е изключително яростна спрямо САЩ и Израел.

– В международен план какви биха могли да бъдат геополитическите последствия от такова събитие?

– Случилото се с болницата може да доведе до разширяване на конфликта на северния фронт с “Хизбула”. Досега “Хизбула” и Иран бяха относително предпазливи: техните словесни реакции бяха достатъчно пламенни, но на терен те водеха само до рутинни изстрели, за да покажат присъствието си. Имайки предвид емоцията в мюсюлманските страни, стои въпросът дали това това няма да накара “Хизбула” и Иран да се намесят по-активно.

Конфликтът се простира и отвъд границите на Близкия изток. Пропалестинските демонстрации пред френските посолства в Тунис и Иран са показателни. В тези страни демонстрации се провеждат пред посолствата, само ако местната власт им разреши. Това е знак от страна на тези правителства за недоволството спрямо Запада и по-конкретно спрямо Франция. Френската позиция до деня преди атаката срещу болницата беше по-благосклонна към Израел, отколкото към палестинците.

Източник: „Фигаро“

Превод от френски: Галя Дачкова