Близо 30 000 текстилни изделия бяха задържани преди няколко дни на „Капитан Андреево”. А причината – имат лога на известни марки, без обаче съответните представители на марките да знаят това.

В сравнение с миналата година през 2023 г. ръстът на задържаните фалшиви стоки на територията на цялата страна е почти двоен, поянява Нова телевизия.

„Капитан Андреево” като най-голям граничен пункт е и мястото, където се залавят най-голямото количество сериозни ментета. Такъв е последният случай – 28 000 текстилни изделия, които вместо от столицата на висшата мода към нас, пътуват от Турция именно към Франция. Те са били декларирани като текстилни стоки, но без да е отбелязано, че са от известни марки.

Иначе от началото на годината на „Капитан Андреево” задържаните фалшиви стоки са около 1 милион.

Товарните автомобили, пристигащи от Турция често крият неподозирани товари. И така вместо модата да идва от Париж. Идва от Турция…и заминава за френската столица. „Произволно се проверяват кашони и тяхното съдържание – дали не съдържат стоки с права върху интелектуалната собственост”, обясни Георги Господинов, началник МП „Капитан Андреево”.

Произволна проверка открила и 28 000 текстилни изделия в началото на седмицата. Всичките копия на известни търговски марки. „Когато стоката е недекларирана и се състави акт и наказателно производство, там има и глоба, която е 100% от стойността, а ако са били декларирани, но носят лога, тогава само се задържат без да има санкция”, обясни Господинов.

„Печалбите със сигурност са значителни и мога да кажа, че за един товарен автомобил, когато е задържан, щетите са повече от един милион за този, който се опитва да го превози”, казва Георги Господинов.

След като бъдат задържани всички ментета след това отиват в склад на митницата. „От началото на годината до момента Агенция „Митници” е задържала над 16 милиона фалшиви артикула, като по-голяма част от тях са опаковки. Тук на „Капитан Андреево” от началото на годината са задържани над 1 милион с по-голяма стойност – дрехи, обувки, чанти, колани”, обясни Диана Маркова, Агенция „Митници”.

Съдбата на задържаните ментета е ясна – всички се унищожават, а за това плащат собствениците на марките. Причината е, че освен некачествени, те могат и да са опасни. „Ето тук имаме един фалшив продукт – парфюм, който още на пръв поглед изглежда, че е лоша изработката – няма го дозаторът. Тук пък на това яке на етикета липсва основната информация”, обяснява Диана Маркова.