Първо заседание ще проведе днес новият столичен общински съвет, предаде БНТ.

На него ще положат клетва новоизбраните кмет на София – Васил Терзиев, общинските съветници, районните кметове и кметове на кметства. Първото заседание ще бъде открито от Грети Стефанова от „Продължаваме Промяната-Демократична България-Спаси София“, която е най-възрастният общински съветник.

След това членовете на градския парламент трябва да изберат и новия председател на Столичния общински съвет. Очаква се да бъде номиниран Борис Бонев от ПП-ДБ- Спаси София. В новия градски парламент на София влизат седем политически формации. Най-много съветници – 23-ма, имат “Продължаваме Промяната” – “Демократична България (Спаси София)”. ГЕРБ-СДС са с 14. “БСП за България” – девет, “Възраждане” – осем, КОД и ИТН вкарват по трима свои представители в местния парламент, а ВМРО – БНД – един. Първо заседание ще проведат и новите общински съвети на Варна, Русе и Видин.

След 14 години управление на Йорданка Фандъкова, от днес „Московска” 33 ще има нов стопанин.

В ефира на NOVA Ваня Григорова уточни, че също ще положи клетва като общински съветник, но не се отказва от оспорването на резултата. Според юристи дори и да се намерят достатъчно доказателства за проблем с резултатите от изборите и се стигне до прецедент с насрочване на нови избори, победителят от вота на 5 ноември ще остане кмет до провеждането им.

За да има повторно преброяване на бюлетините, то Ваня Григорова трябва да предостави много основателни причини за това, коментира преподавателят по гражданско право и бивш заместник-председател на ЦИК проф. Таня Йосифова.

Тя обясни, че това се допуска много рядко и то в случаи, когато става дума за малки населени места, когато изборният резултат се разминава с до 10 гласа.

Всеки кандидат може да оспори решението на Общинската избирателна комисия, напомни проф. Йосифова. Ако съдът сметне, че трябва да обяви изборът за недействителен, тогава трябва да се проведе нов избор, посочи тя. Всички тези действия не засягат встъпването в длъжност на новия кмет, уточни Йосифова.

Пред NOVA Ваня Григорова беше категорична – оспорването на изборния резултат остава на дневен ред и утре внася нова жалба.

Именно заради резултатите, обаче, се задълбочава публичния конфликт между Ваня Григорова и ръководството на БСП. В събота Атанас Зафиров определи говоренето ѝ от първо лице единствено число като обидно, защото неглижирало приноса на партията и членовете ѝ за изборния резултат. Григорова посочи, че не смята повече да отговаря на личности, които се опитват за правят скандали. Тя обвини БСП в открити нападки срещу нея.

„Защо никой от БСП не застана и не ме защити? А напротив – БСП се включва в армията, която ме напада от страна на „Продължаваме промяната“ и „Демократична Българя“”, посочи Григорова.

Григорова посочи, че не е никакъв конкурент на Нинова, за не е част от партията, че не може да бъде избрана за председател. Тя призова хората на „Позитано” да се успокоят.