Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Израел да защитава най-голямата болница в ивицата Газа – „Аш Шифа“, около която се водят сражения между израелските сили и бойци на „Хамас“, предадоха световните агенции. „Надявам се и очаквам по-малко натрапчиви действия във връзка с болницата“, каза Байдън в отговор на журналистически въпрос дали е говорил за това с израелските лидери. „Болницата трябва да бъде защитена“, допълни той. Байдън заяви, че е в контакт с израелците по въпроса. 

Според хирург от организацията „Лекари без граници“ стотици души са блокирани в болницата „Аш Шифа“ при, както той каза, „нечовешки условия“, отбелязва Франс прес.
 
Израел казва, че „Хамас“ е инсталирал инфраструктура в мрежа от тунели под болницата „Аш Шифа“, нещо, което „Хамас“ отрича.

Заместник-министърът на здравеопазването в правителството на „Хамас“, контролиращо ивицата Газа, Юсеф Абу Риш заяви пред Франс прес, че седем преждевременно родени бебета и 27 пациенти в интензивното отделение на болницата са умрели от събота насам заради липса на електричество в нея.

Израел нареди на цивилните да напуснат зоните на бойни действия и обяви, че коридор за евакуация ще е на разположение и днес, за да позволи на хората да напуснат болницата „Аш Шифа“, признавайки същевременно, че в района се водят интензивни сражения.

Според израелската армия има индикации, че „Хамас“ е държал в болница в ивицата Газа заложници, които е взел по време на атаката на 7 октомври, предаде Франс прес. Става дума за педиатричната болницата „Рантизи“ в град Газа. Сред индикациите, с които разполагала израелската армия, били открит от военните бебешки биберон или част от въже, завързано за стол, заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари и представи кадри в подкрепа на твърденията.Говорителят добави, че сега се води разследване, но израелската армия разполагала и с разузнавателни данни, потвърждаващи подозренията й.

„Освен това ние открихме доказателства, че терористите от „Хамас“ са се върнали на 7 октомври в тази болница, след като са избили израелци в техните домове“, допълни Хагари. Сред доказателствата били мотоциклет със следи от куршум, използван от „Хамас“ по време на атаката на 7 октомври срещу израелската територия.

Израелската армия съобщи, че е разкрила и инфраструктура на „Хамас“ в подземията на болницата, а армейският говорител Хагари се появи във видео от това място. След откритите там оръжия има пояси с експлозиви, гранати, автомати AK47, взривни устройства, миномети и др, разказа Хагари.

Източник: БТА