Дестилатори на етерични масла се събират на втората национална среща на Сдружение „Дестилирано в България“. Сдружението представлява над половината дестилационен капацитет на страната.

По думите на председателя му Пламен Николов това е „много развиващ се бранш, който носи печалби, ангажира хора, който е много активен по малки населени места„.

България е богата на етерично-маслени култури. Розата е малка част от всичко, което се дестилира в Българияи e обвита с мистика, посочи Пламен Николов в предаването „Преди всички“ на БНР.

Страната ни е най-големият дестилатор на лавандула в света. Преработват се още маточина, чубрица, лайка, бял равнец.

Нашият бранш е чист. Работим само с вода и с пара„, изтъкна едно от преимуществата той.

Има закон за розата, а е нужен закон за етеричните масла. Това е все едно да имате закон само за задната лява гума на автомобила, поясни Николов.

 

С европейския регламент, който застрашаваше бранша, засега са успели да се справят.

„Успяхме. Остава да бъде гласувано. Подкрепата в Европейския парламент е много сериозна. Никой няма да сложи череп с кости на етикета на нашите масла.“

САЩ, Европа, Далечният изток са основните пазари за българските етерични продукти. Ако България не използва това и не стъпи в позициите си на лидер, би било жалко, коментира Пламен Николов.

Този бранш е изцяло наш!“