Президентът на Индонезия Джоко Видодо призова американския си колега Джо Байдън по време на тяхна среща в Белия дом, „да направи повече, за да се сложи край на жестокостите в Газа и да се постигне прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“, предадоха световните агенции.

„Индонезия призовава САЩ да направят повече, за да се сложи край на жестокостите в Газа. Прекратяване на огъня е необходимо за доброто на човечеството“, заяви Видодо  по време на разговор с Байдън в Овалния кабинет.

Преди срещата представител на администрацията на Байдън заяви, че президентът на САЩ иска да изсуша внимателно какво е чул и научил Видодо по време на срещата на арабските и мюсюлманските страни в Рияд през уикенда. На тази среща лидерите осъдиха „варварските действия“ на израелските сили в Газа.

Преди срещата с Байдън Видодо заяви, че носи и специало послание от палестинския президент Махмуд Абас, който е поискал от него да го предаде на Байдън.

По време на срещата на върха в Рияд Видодо пледира за справедливост за палестинците и настоя, че обществените съоръжения и хуманитарните дейности не трябва да бъдат взимани под прицел и че „Израел трябва да бъде  държан за отговорен за извършените жестокости“.

Миналата седмица Индонезия опроверга израелските твърдения, че болница, построена в Газа с индонезийско финансиране, се намира над мрежа от тунели на „Хамас“ и близо до площадка за изстрелване на ракети.

Иначе по време на двустранната си среща Байдън и Видодо обявиха глобално стратегическо партньорство между двете им страни. То е част от усилията на Вашингтон да укрепи мрежата си от връзки в Азиатско-тихоокеанския регион. Подобно партньорство САЩ имат с Виетнам.

На срещата на Видодо с Байдън двете страни дискутираха и сътрудничеството в областта на минералите. Индонезия е богата на никел, който е от съществено значение за батериите на електромобилите.