Социално-икономическата криза във Финландия се задълбочава. Страната се залива от нова широкомащабна вълна от стачки в различни индустрии. Населението на Суоми е изключително недоволно от сегашното дясно консервативно правителство на Петери Орпо , което е наречено „Робин Худс наобратно“, защото ограбва бедните и помага на богатите.

Вълната от протести нараства в средносрочен план, възможно е това да доведе до пълномащабна политическа криза.

На профсъюзите не се обръща внимание

Миналата седмица 18 организации, принадлежащи към Финландската централна асоциация на профсъюзите (SAK), публикуваха списък с компании, чиито служители възнамеряват да участват в стачки в близко бъдеще срещу правителствените политики по отношение на пазара на труда и социалното осигуряване.

Общонационалният протест на 7 ноември продължи цял ден. Към него се присъединиха работници от няколко десетки предприятия в областта на поддръжката на дома, почистването, кетъринга, отоплението, събирането и рециклирането на отпадъци и др.

Председателят на SAK Яркко Елоранта каза, че това е последното предупреждение към властите, което може да бъде последвано от много по-дълга стачка.

Това протестно събитие съвсем не е първото за тази година. Мощна вълна от стачки в различни индустрии шокира Финландия през първата половина на 2023 г. След това през септември САК обяви нова вълна от действия: кратки стачки, протестни шествия и пикети. Те започнаха на 26 септември и се проведоха в продължение на три седмици в цялата страна, три дни в седмицата.

От асоциацията на синдикатите обясниха, че не са им оставили никакъв избор: „Протестираме срещу планираните от правителството съкращения на социалните помощи и влошаване на условията на труд.“ Между другото, Финландският синдикат на обществените и социалните грижи (JHL), Синдикатът на финландските електротехници (Sähköliitto), Синдикатът на индустриалните работници (Teollisuusliitto) и Синдикатът на работниците в услугите (PAM) също обявиха за участието си в протестите.

Членовете на всички тези организации се оплакват, че планираните от правителството съкращения на разходите засягат най-вече най-важната група от населението: работещите на заплата.

Дясното консервативно правителство на Суоми, което дойде на власт в страната тази година (формирано от Националната коалиция, Истинските финландци, Християндемократите и Финландската шведска народна партия), се опитва по всякакъв начин да намали дефицита на държавния бюджет ( през 2024 г. държавният дълг на Финландия ще бъде 11,5 милиарда евро).

Това се прави, наред с други неща, чрез намаляване на обезщетенията за безработица и премахване на осигуровките за заетост, които прехвърлят рисковете от работодателя към работниците. По мнението на синдикатите, тези действия на правителството разрушават системата на пазара на труда и задължителния характер на колективните трудови договори.

Сегашното правителство в никакъв случай не е пионер в това. Въпреки това, предишен опит за мащабни социални съкращения, предприет в Суоми в началото на 90-те години, доведе до заплаха от профсъюзите с национална стачка – и тогавашните власти бяха принудени да отстъпят.

И през 2018 г. страната отново беше пометена от протести във връзка с плановете на премиера Юха Сипиля да лиши безработните от социални помощи, за да насърчи връщането им на пазара на труда. Тогава над 90 хиляди души останаха практически без препитание. Но силно непопулярният „модел за включване в работата“ беше до голяма степен изоставен от следващото ляво-либерално правителство на Сана Марин .

Настоящите власти вече са изчерпали лимита за заеми, който са си поставили от 10 милиарда евро, и сега увеличават държавния дълг със същата скорост като администрацията на Сана Марин. Мнозина сега се съмняват, че консерваторите ще се справят с икономическата ситуация по-добре от социалдемократите.

Това изобщо не е бюджет за икономии. Правителството предоставя данъчни облекчения на най-богатите – например намалява данъците за тези, които печелят над 80 хиляди евро годишно. Това е правителство на Робин Худ наобратно, то взема от бедните и дава на богатите. Така че това е бюджет за строги икономии само за бедните “, казва председателят на SAK Яркко Елоранта.

Масло в огъня налива и фактът, че министърът на финансите, небезизвестният политик Рийка Пурра (тя наскоро беше осъдена за неонацистки възгледи, но отказа да подаде оставка след това), отказвайки да се срещне с профсъюзни лидери още от встъпването си в длъжност.

„Горският пожар“ на протеста.

Много характерно стана активното участие на представители на по-младите поколения в настоящите протести. Според тях кабинетът на министрите не само намалява размера на социалните помощи, но и просто лишава младите хора от перспективите да намерят достойна работа в родината си. Затова и тя се бунтува – на първо място, разбира се, студентите, като най-развити и малко или много политически грамотни.

По-специално, студентите започнаха да „превземат“ университетите в Хелзинки, Оулу, Йоенсуу, Тампере и Ювяскюла, окупирайки кампуси и категорично отказвайки да ги напуснат. И което е характерно, че хиляди университетски служители изразиха солидарност с тази акция. „Ние подкрепяме позицията на студентите и ръководството на университета разбира загрижеността им за тяхното положение “,казва заместник-ректорът на университета в Хелзинки Кай Нордлунд .

Протестиращите студенти казват, че не могат повече да толерират политиката на строги икономии. „През последното десетилетие социалната подкрепа за финландските студенти непрекъснато намалява. А новото правителство продължава да влошава положението ни, като ни принуждава да теглим все повече заеми, за да учим. Това означава, че когато получим дипломата си, ще трябва да посветим началото на кариерата си на изплащане на огромни дългове “, оплаква се Хаву Лааксо, студент в университета в Хелзинки .

Обяснявайки причината да се присъедини към студентския протест, Лааксо заявява: „Сегашното правителство също така иска да увеличи таксите за обучение и да затегне имиграционните политики, като направи така, че международните студенти да имат само три месеца, за да си намерят работа след дипломирането си. В противен случай те ще бъдат изгонени от страната .

Противниците на правителството критикуваха плановете на кабинета Орпо да намали помощите за жилища, като същевременно привлече хиляди чуждестранни работници на традиционно нископлатени работни места като грижи за болни и възрастни хора. И тези нископлатени работници разчитат на помощи, за да свързват двата края, от които сега са лишени.

Плановете за налагане на строги срокове за отпътуване на дипломираните чуждестранни студенти от финландски учебни заведения, чиито умения са необходими на Суоми, също са яростно критикувани. Управляващите обаче си имат своя логика. Тя се крие във факта, че предишното ляво-либерално правителство доведе Финландия до дълбока бюджетна дупка, от която е възможно да се измъкне страната само чрез всестранни икономии. Представители на коалиционните партии наричат протестиращите студенти „леви нашественици“ и отказват да направят отстъпки.

Въпреки това, този вид реторика, както можете да се досетите, има малко въздействие върху обикновените финландци, страдащи от съкращенията на социалните помощи и програми. Освен това правителството дава основание да се подозира в лицемерие: както вече беше отбелязано, кабинетът Орпо се страхува да не навреди на интересите на богатите.

Затова протестът се разраства светкавично из целия щат. Стачките и окупирането на класни стаи дори се разпространиха в някои гимназии – първо в столичния регион, а след това и в редица други градове. Специализираният синдикат, представляващ интересите на средношколците (Лукио), призовава своите членове да не се стесняват, а смело да изразяват мнението си.

Има много протести в цялата страна и мисля, че правителството ще трябва да им обърне внимание. Но нямам много надежда, че тяхната политика ще се промени “, каза председателят на Lukio Ела Силтанен в интервю за Euronews.

Безработицата ще продължи да расте

Синдикалистът Aника Рьоне Салинен отбелязва, че социалната ситуация в страната постоянно се влошава. Тя подчертава, че много съществуващи бизнеси в страната могат да предложат на търсещите работа само позиции на непълен работен ден, като продавачи или сервитьори.

Хората не могат да оцелеят с доходите си и се нуждаят от реалистични обезщетения за безработица и жилищни помощи. Правителството ги съкращава и насърчава хората да кандидатстват за работа на пълен работен ден, но такава възможност просто няма. Спестените пари се използват за намаляване на данъците на хората с високи доходи. Такава наглост не може да бъде приета “, казва Салинен.

Недоволството на работещи и студенти споделят и представители на мигрантската общност. Новото правителство рязко намали социалното осигуряване за хората без финландско гражданство и ограничи възможността на мигрантите с разрешения за пребиваване да останат в страната, след като загубят работата си.

В това отношение кабинетът Орпо ясно следва дясната идеология на съставляващите го партии и се харесва на не толкова малкия брой националисти, привърженици на лозунга „Финландия за финландците“. Проблемът обаче е, че страната е в остра демографска криза и при всички случаи ще се стигне до нуждата от внос на работници.

Засега ситуацията предполага, че социалната ситуация в страната ще се влошава. В момента финландската икономика и съответно благосъстоянието на населението са засегнати от бързото покачване на лихвените проценти, растящата безработица и спада на частното потребление.

Според Финландския институт за икономически изследвания (Pellervo) трудната ситуация на строителната индустрия, свързана с рязкото намаляване на жилищното строителство, изисква специално внимание от страна на правителството. Прогнозите са, че нивото на безработица ще нарасне от 7,3% на 8,5% през следващата година. Най-вероятно съкращенията ще засегнат предимно работещите на непълно работно време.

По-нататъшното отслабване на социалната сигурност в продължителна рецесия би било сериозна политическа грешка “, казва изпълнителният директор на Pellervo Маркус Лахтинен . Но точно по този път правителството на Петери Орпо възнамерява да продължи.