С точки и алинеи секретарят на Радев Димитър Стоянов брани шефа на ДАНС Пламен Тончев. Той определи като „нефелни“ мотивите на премиера акад. Николай Денков, с които той поиска предсрочното му освобождаване, но така и не каза как при ситуация на две войни правителство и служби ще работят съвместно при липса на доверие.

Шефът на ДАНС се освобождава с указ на държавния глава по предложение на Министерски съвет. От Президентството обаче отказват да го направят.

„На това правителство всички други са му виновни – виждат вината в ЦИК, в президента, в парламента, но не и собствената си вина. Защо не освободят зам.-министъра на електронното управление? Той е причината на първи тур на местните избори да няма машинно гласуване. Ако водеше хипотетично Хекимян (кандидатът на ГЕРБ за кмет на София, бел. ред.), щяха ли да приемат пепетата (ПП-ДБ-Спаси София, бел.ред.) тази ситуация? Как да бъде освободен председателят на ДАНС за това, че не е извършил контрол над свой заместник? Физически не е бил в България. В закона ясно е записано, че когато председателят отсъства, неговият заместник поема функциите му. Спазени са всички правила“, категоричен бе Стоянов.

„По закона на ДАНС ясно е записано, че председателят на ДАНС има 5-годишен мандат. Да вземат да направят ротационен председател и да го сменяме на 3 месеца. Не ДАНС е създал недоверие в изборния процес 24 часа преди вота, а зам.-министъра. Не искат да освободят него, а шефа на ДАНС, който си е свършил работата по закон“, посочи още президентският секретар.

Той обаче така и не каза дали има разговори между „Дондуков“ 1 и „Дондуков 2“ за консенсусна фигура, която да има доверието и на двете страни. Междувременно хвърли в пространството и действията на службите, изгонили руски дипломати, въпреки че казусите са различни.

„Ако имаше основание (Пламен) Тончев да освободи заместника си, щеше да го направи“, обясни още Стоянов.