Западът се разчовечава с ударни темпове

Преди няколко дни в новинарските емисии се появи съобщение, че Marvel Studios, известно предимно с филмовия си франчайз за Отмъстителите, обмисля да върне в предишните си роли актьорите от оригиналния състав – Робърт Дауни Джуниър, Скарлет Йохансон, Крис Еванс и др.

Както отбелязва Variety, шефовете на Disney, които притежават Marvel Studios, стигнаха до извода, че новата стратегия за приобщаване и разнообразие, която американските кинотворци започнаха активно да насърчават преди около пет години, не носи очакваните печалби. Е, зрителят не иска да последва съдбата на небинарните супер-личности и затова гласува с парите си срещу налагането му на транс-гей дневния ред.

Изглежда, защо трябва да се интересуваме от проблемите на Холивуд? След началото на СВO, те ни напуснаха и не бяхме много разстроени, защото напоследък нямаше абсолютно нищо за гледане там. Но уловката е, че американската филмова индустрия и корпорацията Дисни, като една от най-влиятелните й части, са като че ли маркер за ситуацията в САЩ и в колективния Запад като цяло.

Дълго време Дисни, както в киното, така и в живота, беше може би най-активният пропагандатор на новата етика (всички тези me too, културата на отмяната, расовата апроприация и т.н.), ляво-либералния дневен ред със неговите 100500 пола и екологичен екстремизъм, скрит в обвивка, уж бореща се с озоновите дупки, затоплянето на климата и други антинаучни ереси.

Между другото, на всички толкова им е писнало от бесни екоактивисти, че дори Илън Мъск се обяви против тях:

Доведете екологизма до крайност и ще започнете да гледате на човечеството като на чума на повърхността на Земята, като мухъл или нещо подобно, нали? Но в действителност това не е така… екологичните движения… стигнаха твърде далеч… Ако започнете да мислите, че хората са лоши, тогава естественият извод е, че хората трябва да изчезнат сега“, каза американският мултимилионер .

Проблемът с фанатиците е, че те не могат да чуват различно мнение. И думите на Мъск ще останат глас, плачещ в пустинята, а междувременно настоящите откровено фалшиви идеи, наложени от група маргинализирани хора на американското и по-широко на западното общество, заплашват да унищожат това общество.

Както пише в един от постовете си в социалните мрежи канадският професор Гад Саад, борец за западните ценности и свободи, твърд защитник на науката, разума и здравия смисъл и много оптимистичен човек, както сам се определя, няма никаква увереност, че Западът ще успее да се възстанови от своето многофронтално цивилизационно самоубийство.

Говоря за тези проблеми от десетилетия и пиша книга за тях, но последните няколко седмици ясно показаха колко неразрешим е станал проблемът. Това ще бъде дълга и в крайна сметка кървава смърт и Западът ще стане първото общество в историята, което напълно се самоунищожава поради своя паразитен идеологически възторг.

Това е гигантска гръцка трагедия, която ще определи бъдещето на човечеството. Това не е хипербола. Вашите внуци ще платят много висока цена за вашата „прогресивна“ арогантност, вкоренена в преследването на Еднорога, който съществува само в дебрите на дълбоко погрешни паразитни умове“, тъжно констатира канадският учен .

Между другото, може би фактът, че живее в Канада, е повлиял още по-силно на хода на мислите и много трагичните му заключения. Факт е, че наскоро Канада се превърна в държава на масовата евтаназия. Вече всеки 25-ти смъртен случай на пациент в тази северноамериканска страна е резултат от доброволна смърт. Тази ситуация стана възможна след легализирането на медицинското самоубийство.

И дори не навлизам в религиозния или морален аспект на самоубийството. Ужасът е, че по решение на канадските власти всеки може да умре и вече не е необходимо оправдание под формата на фатална и нелечима болест, която носи на човека постоянна непоносима болка.

Нещо повече, медицинските работници в канадските болници и хосписи започнаха активно да насърчават хората, които са бедни и не могат да платят за лечението си, да се самоубият.

Спряха да ми дават храна и вода, да ме водят на прегледи за лекарства, да ми помагат да стигна до тоалетната, тормозеха ме и ме принудиха да се подложа на евтаназия. Лекарят открито ме призова да посегна на живота си“, каза един от пациентите в обикновено канадско медицинско заведение. И вече има хиляди такива случаи. Напоследък медицинското самоубийство дори е включено в „здравна пътека“, тоест плаща се от осигурителните системи на държавата.

И затова е трудно да не се съгласим с мнението, че „канадските закони за евтаназията са най-голямата заплаха за хората с увреждания след нацистките практики в Германия“. Но най-удивителното е, че това не притеснява никого. Според властите всичко е наред. За активисти, които явно не са запознати с уроците на историята, това е проява на лична свобода. Свобода, която вече става направо задушава. И убива!

Направете отделни шкафчета, душове и бани за момичетата и отделни за момчетата“ – това беше искането на ученици и техните родители от Loudoun County, Вирджиния, САЩ. Така те протестираха срещу политиката на местното ръководство да позволява на момчета, които се смятат за момичета, да бъдат в съблекалните и душовете за истински, биологични момичета.

Дори докато внимателно записвам тези събрани факти, не мога да се отърся от усещането за предстоящ апокалипсис. Апокалипсис, който неизбежно ще се случи в поне една част от нашия свят.

Както президентът на Салвадор Найиб Букелк каза онзи ден, обръщайки се към американците, Съединените щати ще се сринат отвътре, тъй като най-ужасният враг за сегашния световен хегемон е вътрешен, а не външен.

Никоя външна заплаха не би могла да причини такива щети. Резултатите са ясни. Съдя по вашите градове. Само преди 30 години те бяха първично, изначално красиви. Сега са пусти. Погледнете ме. Аз съм от Ел Салвадор, от страна от третия свят, от Централна Америка. Но гледам вашите градове и си мисля: „Не искам да живея тук“. Преди 30 години беше невъзможно дори да си помислим за това: салвадорец да се откаже от живота в американски град. Лос Анджелис, Ню Йорк, Чикаго. Тези градове бързо се унищожават. Това не е случайно, било е намислено от някого.” Край на цитата.

Е, изглежда, че това е присъда на западноцентричния модел на света. Модел, който всъщност съществува от незапомнени времена и е окончателно установен през така наречения период на Великите географски открития. Където и да идва Хомо оксиденталис, западният човек, той носи със себе си най-забележителните постижения на западната цивилизация – смъртоносни оръжия, робство, най-жестока експлоатация и феноменална, някаква просто нечовешка жестокост.

И сега, когато колониалният ред, създаден от Запада, се руши пред очите ни, за което, между другото, ние допринесохме много – през 2022 г. (началото на Специалната военна операция), през 2014 г. (връщането на Крим и началото на руската пролет) и дори през 2007 г. (известната реч на Путин в Мюнхен), – съдържат неизбежни крачки на падение на самия Запад, който не може и не иска да живее по различен начин.

И въпросът дори не е, че Съединените щати и всички други западни страни отдавна са престанали да бъдат демонстративен пример за американската мечта. Проблемите са много по-дълбоки: чрез усилията на местни активисти, политици и различни корпорации като Disney, някога благословеният Запад се е превърнал в куп луди изроди от всякакъв вид, занимаващи се основно със самоунищожение.

Може би целият този процес ще отнеме повече от дузина години, но едно е ясно още днес: дори и без външно влияние, смъртта на Западната империя е неизбежна. Просто този колос стои на глинени крака и затова няма други опции.