В последните дни политическият спор около бюджета на страната е в центъра на вниманието. Този спор има сериозно въздействие върху стабилността на управлението и бъдещето на политическата сцена. В предаването „Нещо повече“ политологът Димитър Ганев от изследователски център „Тренд“ изрази своята гледна точка относно текущата политическа ситуация.

Според него настоящата политическа сглобка може да се опише като сглобка, която „скърца и се клати“, но все пак не се очертава да се обърне. Ганев подчерта, че резултатите от последните избори са важен фактор, но по-важен фактор може да бъде въпросът за алтернативата. Според него в момента партиите се наслаждават на стабилност, не защото са постигнали значителни успехи в управлението, а просто защото нови избори не са в интерес на нито една от тях.

По неговите думи местните избори допълнително подчертаха слабостта на парламентарната опозиция. „Възраждане“ показа по-лоши резултати, а БСП може да нараства, но е спорно доколко това се дължи на лидерството на Корнелия Нинова“, казва той.

Според него други партии като ИТН са показали „признаци на живот“ и може да участват в следващ парламент.

Ганев смята, че бюджетът ще бъде сериозен казус, както и конституционната реформа. И двата въпроса ще бъдат предмет на интензивни преговори и битки в парламента.

Според Ганев отговорът на текущата политическа ситуация и на съпътстващите я предизвикателства може да се очаква през втората половина на февруари. Тогава ще трябва да бъдат разисквани балансите след ротацията. Според него Асен Василев ще е най-големият казус във втората половина на февруари.

По думите на политолога за момента ДПС играе ключова роля като партньор на управлението, особено във връзка с конституционната реформа, свързана със съдебната власт. Без подкрепата на ДПС тази реформа може да се окаже невъзможна, а това е основен аргумент за ДБ да остане в парламентарната сглобка.

„ДПС в момента се явява ключов партньор на управлението и то най-вече по една основна причина – казусът конституционна реформа, свързан с главата за съдебна власт. Без ДПС такова нещо няма, а това в известен смисъл е основание за ДБ изобщо да участва в парламентарната сглобка“, твърди той.

Източник: БНР