Израел е одобрил 24 000 литра дизелово гориво, което да се използва за камионите на ООН в ивицата Газа, съобщи Ройтерс, като се позовава на хуманитарен източник.

Горивото е предназначено само за камионите на ООН, но не и за болниците, според същият източник. САЩ са оказали натиск върху ООН да приеме горивото.

Засега няма коментар от израелските въоръжени сили, нито от „Хамас“. Не е ясно как ще бъде доставено горивото. Позовавайки се на американски и израелски източници, „Axios“ съобщи, че Израел планира да разреши на камионите, използвани от агенцията на ООН за палестинските бежанци, да заредят с гориво днес на контролно-пропускателния пункт „Рафах“ на границата между анклава и Египет.

Агенциите за помощи, действащи в анклава твърдят, че хроничната липса на гориво възпрепятства усилията за доставка на храна, вода и лекарства на палестинците в Газа, които са под обсада, докато Израел води война срещу бойците на „Хамас“.

Горивото е предназначено само за камионите на ООН, но не и за болниците, каза източникът.

Здравните служители в Газа преустановиха дейността на много от болниците в анклава поради липса на гориво и други консумативи. Полковник Моше Терто, който оглавява органа на израелското министерство на отбраната, който се занимава с гражданските въпроси в Газа, заяви, че Израел следи ситуацията с горивото „ежедневно“. „Ще координираме и ще улесняваме внасянето на гориво, когато то е необходимо“, подчерта Терто, цитиран от Ройтерс.

 Основната агенция на ООН в ивицата Газа съобщи късно снощи, че хуманитарните операции са спрени поради липса на гориво, припомня ДПА. Филип Лазарин, ръководител на агенцията на ООН за палестинските бежанци, заяви в изявление, че организацията е ограничила употребата на гориво и е използвала „предварително наличните ограничени количества, съхранявани в склад на територията на ивицата Газа“.

Това количество се е изчерпало и без гориво „много повече хора ще страдат и вероятно ще умрат“, предупреди Лазарин.

Израел не допуска гориво на територията на ивицата Газа поради опасения, че то може да бъде използвано от бойците на „Хамас“ за военни цели, припомня ДПА.

Палестинските власти призоваха вчера за прекратяване на огъня, за да евакуират над 30 новородени и други пациенти, блокирани в най-голямата болница в Газа „Аш Шифа“, докато израелските сили се сражаваха с „Хамас“ по улиците навън и завземаха все повече територии в северната част на Газа, припомня АП. Според израелската армия и САЩ „Хамас“ използва болницата за военни цели.