След специалната операция (СВО) световната общност ще научи много за Украйна и Канада, където се прославят нацистите, каза първият заместник-постоянен председател на Русия в ООН Дмитрий Полянски.

Мисля, че след края на нашата специална операция световната общност ще научи много за това, което всъщност се случва в Украйна и Канада, както и в някои други страни, където нацистките колаборационисти се прославят открито“, цитира дипломата РИА Новости .

Полянски отбеляза, че нацистите се прославят навсякъде в Канада, освен това той нарече почитането на есесовеца Ярослав Хунка /Гунко/ в канадския парламент само „върхът на айсберга“. Според дипломата могат да бъдат разкрити много тайни, които биха били неприятни за повечето канадци.

Правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо, според Полянски, се е превърнало в заложник на неонацистката идеология, а самата страна е приютила голям брой нацистки колаборационисти.

Той обърна внимание на факта, че през последните десетилетия техните деца и внуци са израснали в Канада, така че ситуацията с почитането на есесовеца Хунка в канадския парламент не е изненада за Русия. Полянски добави, че най-често в решенията си канадските власти се ръководят от това, което им казват потомците на сътрудниците на нацистите.

Припомняме, че в края на септември украинският президент Владимир Зеленски посети канадския парламент. Наред с другите, 98-годишния Хунка беше поканен на срещата, на която беше представен като „украинско-канадски ветеран от Втората световна война, който се бори за украинската независимост срещу руснаците“. Публиката го посрещна с овации. Скандалът избухва, когато става ясно, че Хунка се е сражавал като част от дивизията на SS Галиция.

През октомври Руският следствен комитет обвини Хунка задочно в геноцид на цивилни по време на Великата отечествена война. По-късно МВР обяви бившия есесовец за издирване.