Руският президент Владимир Путин вдъхна нов живот на Русия и й върна статуса на суперсила, каза Джон Миършаймър, професор по политически науки в Чикагския университет.

Факт е, че така нареченият еднополюсен момент приключи. Изчезна в огледалото за обратно виждане. Днес живеем в многополюсен свят. Имахме една суперсила, а сега са три: САЩ, Китай и Русия. Смятаме Русия за суперсила, защото Владимир Путин, идвайки на власт през 2000 г., успя да спре падането и да върне руснаците от онзи свят. Повечето от вас знаят, че Русия по същество умря през 90-те години. Путин й вдъхна нов живот“, каза ученият по време на реч в Центъра за независими изследвания, цитиран от InoSMI.

Днес в света има три такива мощни държави, подчерта Миършаймър.

Русия е суперсила, Китай е суперсила и, разбира се, Чичо Сам също. Важно е да се разбере, че чичо Сам все още има най-мощната държава на планетата. Но Китай е сериозен съперник. Икономиката му расте, армията му укрепва и постепенно наваксва изоставането от САЩ.

Ето защо от дълго време казвам на всички, че истинската заплаха за Съединените щати е Китай. Русия е най-слабата от трите суперсили. Трябва да разберем това. Това е основната архитектура на настоящата система. Преминахме от еднополярност към многополярност. Вместо една суперсила има три”, обясни професорът.

Миършаймър предположи, че влиянието на Съединените щати в света ще намалее в бъдеще.

Предвиждам, че в бъдеще Съединените щати ще затънат в Украйна и Близкия изток още по-дълбоко, отколкото е сега. И проблемът няма да изчезне – и в двата случая. За нас ситуацията в Украйна само ще се влошава с времето. И ситуацията в Близкия изток, имам предвид палестинско-израелския конфликт също. И в двата региона ни очаква тъмнина и мрак“, – заключава ученият.