Масираната дезинформационна кампания, която парламентарно представени партии водят, води до увеличаване на некомплекта и снижаване на отбранителните способности на страната, заяви министърът на отбраната в първото си изказване в дебатите по вота на недоверие. Той посочи председателя на „Възраждане“ Костадин Костадинов, заместникът му Цончо Ганев, лидерът на БСП Корнелия Нинова и съпартиецът ѝ Георги Гьоков, които спекулирали, че помощта от България за Украйна е първа стъпка към въвличане във военен конфликт.

Тези спекулации доведоха до отлив от желаещи за постъпване на кадрова военна служба и от кандидатстване във висшите военни училища, заяви Тагарев.

С едно изказване против войната в Украйна, за спиране на огъня, търсене на мирни преговори и неутралитет по отношение на войната съм била причина за некомплект в българската армия, който е от над 10 години. Това звучи като виц, отвърна Нинова. Но ето за какво лично нося отговорност – персонално съм причината този човек да не стане министър на отбраната в кабинета „Петков“, припомни тя.

12 лева на ден им давате да си купуват кифли от лафката. И на този фон твърдите, че имало некомплект заради нас, посочи Костадинов. Не, той е заради вашето некадърно управление и лично заради вас, защото знаете как ви казват в армията – Тагаренко ви наричат. Което е показателно на кого служите, вие не служите на България. Мястото ви не е на тази скамейка на министрите, мястото ви е, където застават обвиняемите, мястото ви е в затвора, Тагаренко, заяви лидерът на „Възраждане“.