Народното събрание ще разгледа два законопроекта за промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, според програмата за работа на депутатите тази седмица, съобщи БТА.

Първият законопроект е внесен от Радослав Рибарски и група народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). С измененията се предлага енергийните вноски при внос и пренос на природен газ за транзит с произход от Русия с определени кодове да се дължат от ползвателите на газопреносната мрежа. Целта на предложението е да не се застраши ликвидността и финансовото състояние на операторите на преносната мрежа, посочват вносителите.

Вторият законопроект за изменения в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна е внесен от Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Целта на промените е отмяната на дерогацията. В доклада на Комисията по енергетика се посочва, че изключването на България от европейското петролно ембарго не е понижило значително цените на горивата в страната, както твърдяха неговите поддръжници, нито е довело до по-високи приходи от корпоративен данък. Министерският съвет не е предприел никакви мерки за гарантиране на интересите на държавата и българските граждани. При този политически контекст няма икономически или дори технически причини България да запази дерогацията от петролното ембарго на Европейския съюз, което възпрепятства процеса на стратегическо отделяне от Русия в енергийния сектор, се допълва в доклада.

Изслушването на министър-председателя Николай Денков и министъра на енергетиката Румен Радев относно ситуацията с неработещата от пролетта на 2022 г. ПАВЕЦ „Чаира“, която е важна за балансирането на енергийната система, е предвидено като точка втора от програмата за днес. Вносители на искането за изслушване е лидерът на „Възраждане“ и председател на парламентарната група Костадин Костадинов и група народни представители.

Гласуването по втория вот на недоверие за сектора на отбраната e насрочено от 13:55 часа.