Тест на системата за известяване и разпространение в мобилната мрежа на съобщения с предупреждения за опасни събития BG-ALERT ще се проведе днес в областите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

Между 12.00 и 12.30 ч. потребителите на всички мобилни оператори в тези региони ще получат на мобилното си устройство тестово съобщение, съпроводено със специфичен звуков сигнал и вибрация, дори и при активиран безшумен режим на устройството.

Целта на тестовете е проверка функционирането на системата и населението да придобие представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства.

Системата BG-ALERT допълва националната система за ранно предупреждение и оповестяване. В момента се изготвя наредба за работата и използването на системата BG-ALER като се очаква в началото на следващата година тя да започне да работи официално.

При реално възникнало събитие в съобщението за предупреждение, което ще получават гражданите, ще има линк, който насочва към сайта на BG-ALERT, където ще се помества допълнително информация.

Официалният график, по който ще се проведе тестването в цялата страна.

Тестовете ще се проведат на следните дати:

• 16.11.2023 г. (четвъртък) – за области Варна, Добрич, Търговище и Шумен;

• 21.11.2023 г. (вторник) – за области Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол;

• 22.11.2023 г. (сряда) – за области Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област;

• 23.11.2023 г. (четвъртък) – за области Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково;

• 29.11.2023 г. (сряда) – национален тест в цялата страна.

Поради спецификата на информационните системи е възможно на някои телефони като заглавие на прозореца, където се визуализират съобщенията, да пише – „Сигнал от президента“ / „Presidential alert“. От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ уточняват, че сигналът няма връзка с Президентската институция, а текстът е заложен от производителите на операционните системи.