Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожават имуществото в центъра на която и да е столица. Това заяви на брифинг след снощните сблъсъци в София директорът на СДВР Любомир Николов.

Заместникът му Стефан Иванов определи сблъсъците от четвъртък вечерта като „безпрецедентна агресия”. Той припомни и как е протекъл самия протест и обясни защо се стигна до вандалски действия от страна на недоволните. „Ако нужно, ще сезираме прокуратурата”, закани се зам.-директорът на Столичната полиция.

Равносметката – тридесет и трима задържани, сред които и непълнолетни лица, изброи „Нова телевизия“.

„По отношение на клиповете, които излязоха в социалните мрежи, ние сме се самосезирали“, добавиха от СДВР.

„Ако не бяхме предприели тези действия, може би целият град щеше да пламне. Имахме информация, че се подготвят коктейли „Молотов“.

Зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов обяви, че протестът е бил заявен като „мирен“. Предприети са множество мероприятия преди протеста с цел локализиране на група от профила „краен фен“, с които предотвратихме организираното внасяне на пиротехника, боксове, метални палки и други забранени вещи и предмети, забранени за спортно мероприятие.

Протестът започна привидно спокойно около 17:30 ч., но рязко ескалира към 18:20 ч. Футболните запалянковци започнаха да хвърлят бомбички и ракети срещу полицията. Униформените изкараха водното оръдие на барикадата и предупредиха, че ако не спрат, ще бъде употребена сила.

„Станахте свидетели на фенове на футболни агитки, които направиха погром в центъра на столицата. Предварително бяха обявили, че това ще е мирен протест, а нямаше нищо мирно“.

От СДВР обявиха четвъртък вечер като „тежка вечер“ за столицата.

„Няма полиция в света, която да остави вандали, които да унищожат имуществото в центъра на която и да е столица“, заяви директорът на СДВР Любомир Николов.

„Ако не бяхме приложили реципрочни действия и мерки, тези хора може би щяха да потрошат цялото имущество и щяха да пострадат невинни хора“, допълни той.

„В един даден момент протестиращите, без никаква предпоставка за техните действия, агресираха до такава степен, до която – вие видяхте „безпрецедентна агресия“, заяви Иванов.

Той заяви, че кордонът от полицейски служители е бил без предпазни шлемове и каски, без предпазно оборудване. По негови думи протестиращите са започнали да чупят пътната инфраструктура, павета, плочки, тротоари , паркинг елементи, да увреждат части от автомобили, които бяха паркирани по протежение на улицата, с което застрашиха живота и здравето не само на полицейските служители, а и на самите тях.

„Тежките предмети, които хвърляха, падаха и по техните глави“, заяви той.

„След многократно предупреждение от наша страна да предотвратят техните действия и нарушаване на обществения ред, предприехме мерки за разпръскваме на тълпата, с цел запазване живота и здравето на всички хора, които бяха на място“, допълни Иванов.

За използваното водно оръдие, Иванов съобщи, че няма физически контакт между полицейските служители и между протестиращите. По негови думи след многократните предупреждения, нормалните граждани, които не са имали за цел да вандализират, да трошат и да нарушават обществения ред, са се оттеглили, но група фенове, които са исторически враждуващи помежду си и имат непоносимост са започнали да се оттеглят посока стадион „Васил Левски“ и са запалили полицейски бус, движейки се в тази посока и чупейки всичко, което им попадне в това число и витрини на министерството, запалени са и кофи за смет.

Иванов посочи, че след това протестиращите са се отправили към заведение, където са задържани. Той допълни, че има доста пострадали полицейски служители и протестиращи.

„Задържаните са 33, като от тях има непълнолетни, три от тях са за запаления бус, а другите за противообществени прояви от общ характер“, заяви Иванов.

„Не бяхме ли предприели тези действия, можеше да има и жертви. Самият град щеше да пламне с доста щети“, допълни той.

Полицията предприе мерки и изтласка всички протестиращи по ул. „Гурко“. Започна да разпръсква феновете. Органите на реда започнаха да налагат с палки и да пръскат със спрей – и тези на първа линия, но и минувачите, чак към сградата на Министерството на спорта.