„Нортроп Груман“(Northrop Grumman) проучва възможността за производство на 120-милиметрови танкови снаряди в Полша на фона на увеличаване капацитета на европейската страна за производство на отбранителни продукти, съобщи представител на компанията пред Ройтерс.

Географски близки до Русия държави като Полша, Финландия и Германия проучват възможности за сключване на сделки за производство на американски оръжия в Европа, преговарят за нови сделки за закупуване на оръжия и се стремят към ускоряване на съществуващи договори, тъй като войната в Украйна промени мисленето за обема на боеприпасите, необходими при бъдещи конфликти.

„Разглеждаме възможности за съвместно производство на 120[милиметрови снаряди]“, каза пред Ройтерс Кати Джей Уордън, главен изпълнителен директор на „Нортроп Груман“.

Тя заяви, че макар разговорите да са напреднали, компанията все още трябва да „намери правилните индустриални партньори и правилните структури на договорите. Но цялата тази работа е в ход“.

Полската компания Mesko, която е собственост на държавната група PGZ, която произвежда оръжия, е на финалния етап на преговорите по сделката, съобщи заместник-изпълнителният директор на производителя на боеприпаси.

„В момента се подготвяме за трансфера на технологията и за съвместно производство с „Нортроп Груман“на широка гама от 120-милиметрови боеприпаси“, заяви Пшемислав Ковалчук.