На нарочен брифинг директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов обясни подробно фактите и обстоятелствата поради, които бяха предизвикани безредиците на митинга срещу БФС.

Той ясно заяви, че няма полиция в света, която да остави вандали безпрепятствено да рушат и безчинстват в столицата, на която и да е държава.

Заместникът му Стефан Иванов определи вандалските прояви от четвъртък вечерта като безпрецедентна агресия. Иванов припомни как е протекъл самият протест и защо се е стигнало до тези престъпни вандалски прояви. Като допълни, че ако е нужно ще бъде сезирана и Прокуратурата.

Директорът на СДВР комисар Любомир Николов уточни, че действията на полицията са били продиктувани единствено и само с цел опазване на живота и здравето на мирните протестиращи, мирните граждани и живеещите в района.

Полицията по никакъв начин не е провокирала протестиращите, за да се стигне до тези безредици.

Главен комисар Любомир Николов обясни, че има пострадало имущество и автомобили на живеещи граждани в района, които тепърва ще подават своите жалби.

В следствие на възникналото напрежение са пострадали повече от 30 служители на полицията, някои от които са в тежко състояние.

На въпрос на MEDIAMALL: “Имаше ли предварителна информация за възникване на подобни безредици?” Главен комисар Николов отговори, че е разговаряно предварително с лидерите на агитките, които са уверили, че протестът срещу БФС ще бъде мирен.

Той допълни, че те не са разделяли агитките на Левски и на ЦСКА, тъй като за тях те са просто протестиращи. Но каза, че месец преди това е постъпила оперативна информация, която е насочвала, че умишлено ще бъдат предизвикани безредици.

Припомняме, че в нощта на безредиците в социалните мрежи бяха публикувани множество манипулативни видеа, които са целяли вероятно ескалирането на напрежение.

Комисар Николов заяви още, че от този момент започват сериозни действия за установяване на всички извършители на престъпни действия по време на снощния протест.

Целият брифинг на СДВР, гледайте във видеото: