Министерството на отбраната подготвя рокади в ръководството на военния завод ТЕРЕМ. За намерението си съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев. „Това ще е стрес тест за нашата система“, казаха от ТЕРЕМ за БНР. Печалбите на дружеството са предимно от гражданска продукция, няма нито лев, спечелен от износ на специална продукция.

В средата на септември принципалът на ТЕРЕМ, министър Тагарев, назначи за нов  изпълнителен директор Калин Димитров и Димитър Стойчев за шеф на съвета на директорите. Но не промени броя на участващите в Съвета и затова съставът му се увеличи от 5 на 7 души. На последното заседание обаче председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев определи рокадите като „учудващи“ и подчерта, че заплатите на членовете на съвета на директорите са по 15-16 000 лева на месец.

В отговор министър Тагарев отбеляза, че предстоят промени:

„За двамата са пуснати конкурси, през които те трябва да минат, за да продължат да бъдат членове на борда. На останалите 5 съм връчил нещо като предизвестия. Има определени нередности. Те трябва да отговорят, след което ще обсъдим и ще преценя дали и кой може да остане в борда“.

Месец и нещо след новите назначения Тагарев каза, че сега е доволен от работата да дружеството.

Първоначално министърът на отбраната беше критикувал работата на военните заводи и то във време, в което би трябвало да има много поръчки за продукцията заради войната в Украйна. За рокадите директорът на ТЕРЕМ каза пред БНР: „Министър Тагарев като принципал е в пълното си право да прави каквото прецени за съвета на директорите. Има проверки, които текат, той ще си направи изводите…При правилна организация, правилно изградена система хората не влияят на нейната работа. Това ще е стрес тест за нашата система“.

За първите девет месеца на тази година ТЕРЕМ е произвел продукция за 31,5 милиона лева.

Стойността на гражданската продукция е малко над 23 милиона лева. Специална продукция е на стойност около 8,278 милиона лева. Нито лев обаче не е бил спечелен от износ. От ТЕРЕМ отчитат, че това е намаление в цялостния обем на производството – от 37 на 26 процента. От ТЕРЕМ очакват „все по-трудно преодоляващи се затруднения в бизнеса“ заради неблагоприятната бизнес среда в световен план и обвързаността с Русия за доставки на резервни части. От лятото на миналата година ТЕРЕМ и други 14 български дружества са в списъка със санкции, наложени от Русия.