Световната здравна организация поиска евакуирането на болницата „Аш Шифа“ в Газа, превърнала се в „зона на смърт“, предаде Франс прес.

Организацията обяви, че нейна мисия е посетила болницата и работи по план за евакуацията й. Според СЗО  в болницата остават 25 здравни работници, 291 пациенти, от които 32 бебета в критично състояние, 22 пациенти с диализа и 2 пациенти в интензивно отделение.

Мисията на СЗО описва обстановката в болницата като „зона на смърт“ и като „отчайваща“.

„Екипът видя една болница, която не може повече да работи, няма вода, няма храна, няма ток, няма гориво, медицинските доставки са изчерпани“, каза в социалната мрежа „Екс“ генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

„Предвид тази отчайваща ситуация и състоянието на много пациенти, в това число и бебета, лекуващият персонал поиска помощ при евакуацията на пациентите, които не могат да получат жизненоважни грижи на място“, добави той.

Повечето от пациентите, останали в болницата, са в голямата си част с фрактури, с ампутирани крайници, с изгаряния, с гръдни и коремни травми, а 29 пациенти са със сериозни травми на гръбначния стълб и не могат да се движат без медицинска помощ. Много пациенти са със сериозни инфекции поради липсата на антибиотици и поради лошите условия на хигиена.

СЗО обяви, че няколко мисии ще бъдат организирани в идните дни, за да бъдат евакуирани спешно пациентите. Те ще бъдат откарани към болницата „Насър“ и Европейската болница в Газа, въпреки че двете болнични заведения вече работят отвъд капацитета си.

Според израелската армия, която предприе операция срещу болницата „Аш Шифа“ в сряда, в нея има убежище на „Хамас“, разположено в мрежа от тунели. Палестинското движение отрича това.