Не мисля, че другата седмица ще приключи животът на правителството. Това заяви пред БНР Тома Биков, депутат от ГЕРБ-СДС. „Няма да приключи не защото се справя блестящо, а защото не виждам друга алтернатива. Това го крепи, но не бива да си мислим, че задължително му гарантира дълъг живот. Алтернативата често се появява изненадващо Посоката е, че ние ще подкрепим правителството. Но ако някой мисли, че тази подкрепа е даденост, просто бърка и ни подценява“, заяви Биков. 

Има структурен проблем по отношение на механизма за взимане на решения, отбеляза той. „Когато финансовият министър предложи бюджет, мнозинството в НС беше изненадано. Трябваше първо да се проведат разговори и да се види каква е общата воля на мнозинството, а не единствено на финансовия министър. След това да бъде предложен един бюджет, който да мине безпроблемно“.  Дискутираха се големите параметри на бюджета, но този разговор не е приключил, обясни още Биков. 

„Един бюджет обхваща всички политики и сектори. Разговорите ще продължат по различините сектори. Има такива, които са подценени. Личното ми мнение е, че този на културата и медиите е силно подценен и аз не бих го подкрепил. В културата една част от музейните и читалищните работници, библиотекари  започват да взимат минимална работна заплата, шефове на отдели взимат колкото чистачката в Държавния архив. Това е срамно.  Когато вдигаме с такъв устрем работната заплата, трябва да помислим за цялата структура над нея. Има обезкървяване на този сектор. Всеки по-инициативен човек от тази сфера се преквалифицира и става учител. Какъв е приоритетът на този бюджет? Аз виждам само един и той е за 3% дефицит. Не може това да е основополагащото за един бюджет. Важното е да направим баланс между текущи разходи, но и такива за развитие – да инвестираме малко в бъдещето.  Капиталовата програма от няколко години е рекордна, но тя не се изпълнява, а служи като буфер за покриване на недостатъчната събираемост на приходи. В този бюджет има всички симптоми това отново да се случи. Не мисля, че би било добре да се прекрои из основи бюджета между първо и второ четене. Тези разговори трябва да се проведат сега. На второ четене да правим по-скоро технически корекции, а не основополагащи размествания. Колегите от ПП-ДБ също имат интерес от това“, посочи депутатът от ГЕРБ.

Финансовият министър е важна политическа фигура, но зависи от управляващото мнозинство, обясни Биков.

Имам чувството, че някои от основните министри се възприемат като началници на мнозинството, а това мнозинство няма началници, заяви Тома Биков. Той посочи, че Делян Пеевски изразява единствено позицията на ДПС. „Ние имаме своя. Тя не е заядлива, но ако това правителство не е в състояние да води страната към базова стабилност, какъв е смисълът да съществува?“, попита депутатът.

Той обясни, че в продължение на няколко месеца са водени разговори за дерогацията с ПП-ДБ. „При гласуването обаче нашите некоалиционни партньори получиха подкрепата на БСП и „Възраждане“, за да спасят дерогацията. Затова ние излязохме от залата. Това беше начин да седнем и да преговаряме. Но защо трябва да се случва така?  Постигнатият сега компромис за дерогацията е в златната среда и е някакво постижение. Когато се подходи конструктивно, може да се намери пресечна точка“, добави Биков.

Никой не може да подмени състава на МС, ако няма мнозинство, коментира депутатът по повод твърденията, че при ротацията ГЕРБ ще настоява за свои кандидатури.  „Няма как ние сами да вземем решение за състава.  Затова призовавам да се създадат механизми за взимане на решения в мнозинството. Процесът ще е по-бавен, но по-обмислен. Да се поставят въпросите първо на тези, които предстои да ги подкрепят, а не направо в пленарна зала“.

Калин Стоянов е министър на правителството на г-н Денков, коментира Биков по повод твърденията, че вътрешният министър е кандидатура, посочена от ГЕРБ. „Поводът за искането на оставката на министъра на вътрешните работи е несправянето със ситуацията при протеста срещу ръководството на БФС. За около 3 часа служителите на МВР успяха да овладеят протеста и да го прекратят? Какъв точно е провалът?  Няма да си формирам мнението на база на клипчета. Беше обявено от МВР, че ще се направи проверка и ако някои е превишил правомощията си, ще получи наказание. В този протест присъстваше огромно количество криминални елементи. Да ги помолят да спрат ли трябваше, както направи Васил Терзиев? Къде е отговорността на Терзиев? Кметът на София трябва да координира действията с полицията преди началото на протеста. Протестиращите се оказаха с бомбички. Мястото също беше неподходящо. Някой гледал някакво клипче и иска оставката на вътрешния министър, а опозицията иска оставката на правителството за несправяне с националната сигурност. МВР е две трети от националната сигурност.  Това правителство е с техен мандат и с министри, които казват, че са техни. Оказва се, че не било само с техни, а имало и други министри. ПП-ДБ правят внушение, че са вървяли задкулисни договорки. Ако те поставят въпроса за ремонт на кабинета, ние също имаме предложения. Отчитаме министри, които са проблемни или не се справят, като този на спорта. Един слон в стаята е Министерството на електронното управление. Няма ли там нещо съмнително, при положение, че този министър ходи с охрана? А зам.- министърът все още не е уволнен, въпреки че нанесе такива щети върху доверието в изборния процес, каквито никой не си е позволявал да нанесе“, коментира още Тома Биков.

Той анализира и мястото на ДПС: „Те бяха поканени в това мнозинство по повод Конституцията, а този въпрос беше поставен от ПП-ДБ. По тяхна инициатива ДПС бяха поканени в монзинството. ДПС заявават, че не искат представители в изпълнителната власт. Но и не виждам разговор дали се върви към такъв формат“.

Биков обясни защо Борис Бонев няма да получи подкрепа от ГЕРБ за поста на председател на Столичния общински съвет: „Г-н Бонев всеки ден излиза и казва по телевизията, че не желае подкперата на ГЕРБ. Нелогично е да го подкрепим. Той търси подкрепа от БСП и „Възраждане“. Няма и да получи нашата подкрепа. Нямаме намерение да го молим да го подкрепим. Той не е приемлив за нито една оформация, освен ПП-ДБ- Спаси София. Трябва да проведат вътрешен разговор и да излъчат друг кандидат – да потърсят по-консенсусен човек в своите редици. Това е сериозно политическо предизвикателство. Господин Бонев трябва да отстъпи назад. Те са в позицията да търсят подкрепа. Такава се търси с политически действия. Топката е в тях“, посочи депутатът от ГЕРБ.

Цялото интервю на Явор Стаматов с Тома Биков може да чуете в звуковия файл

Източник: БНР