Ураганният вятър достигна източните и южните райони в страната. Предупрежденията са, че днес ще стигне 125 км/ч. В 2 ч през нощта кметът на Варна Благомир Коцев обяви бедствено положение „във връзка с извънредно силния ураганен вятър и валежи, рязкото влошилите се метеорологични условия на територията на Община Варна и опасността за здравето и живота на гражданите“.

„Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е възможно свободното придвижване. Блокирани са превозни средства и хора на територията на общината“, се казва в обръщението на кмета на Варна.

Лошото време до събота вечерта взе две жертви – в София и Варна. Бурният вятър в столицата събори топола върху движеща се кола на булевард „Илиянско шосе“ и уби мъж, предаде Нова тв.

В автомобила се е возило семейство – мъж на 65 г. и съпругата му на 57 г. Мъжът е починал на място, жената е в тежко състояние. Тя е откарана в болница за оказване на медицинска помощ. Временно движението по бул. „Илиянци“ е спряно в двете посоки, съобщиха от МВР.

Служител на общината обясни, че дървото е топола, която е била в частен имот. Тя не е прекършена, вятърът буквално я е изтръгнал с корените и тя се е стоварила върху колата. Като по чудо на мястото не е имало други автомобили.

Жертва има и във Варна, където ураганът вилнее от следобедните часове. Загинала е 43-годишна жена, затисната от откършил се клон край Районния съд. Сигналът е подаден към 21,15 часа, уточни БНР.

Положението във Варна и региона е много тежко. Има данни, че вятърът прехвърля 100 км/ч. Общинската управа призова хората да не излизат, освен в случаи на спешна необходимост. Целият град е осеян с паднали дървета, рекламни пана и т.н. Поривите са незапомнени, те правят намесата на поддържащите техника и екипи изключително трудни. Потребители на социалните мрежи от Балчик и Градина свидетелстват, че и там положението е много тежко.

Виелица е затворила за кратко пътя Варна-Добрич при баира на Аксаково, имало е автобус, който препречил пътя и предизвикал е задръстване. Сняг натрупа в Добруджа, Лудогорието, източна Стара планина, Бургас, Странджа и Сакар.

Заради виелици е много тежка ситуацията и в пътищата край града:

По-рано днес Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ) предупреди шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, заради очакваните обилни валежи и силен вятър днес.

За днес бе определен жълт предупредителен код за опасно време в Южна България и оранжев предупредителен код за Северна и Югоизточна България. Прогнозите бяха за значителни количества дъжд и силен вятър. От АПИ призоваха водачите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, напомниха от агенцията.

Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) предприе превантивни действия във връзка с очакваната динамична метеорологична прогноза в страната. До областните управители бяха изпратени указания за предприемане на допълнителни мерки във връзка с очаквани силни ветрове и валежи.

От дирекцията съобщиха, че в Националния оперативен център е постъпила информация за метеорологичната обстановка, според която предстоят силни ветрове и валежи. За днес бе обявен оранжев код за силен северозападен вятър със скорост 10 – 15 м/секунда. Очакванията са в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Софийска, Перник, Търговище поривите да достигнат до 25-30 м/секунда.

Валежи от дъжд с количества 15-35 л/кв. м се очакват в областите Добрич, Варна и Бургас. Според хидрологичната прогноза на НИМХ-МОСВ през следващите 48 часа това може да доведе до повишаване на речните нива в Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски басейни.

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба, цитирани от БТА. Температурите са отрицателни, облачно е, има и гъста мъгла. Вятърът е силен, вали и сняг. Почти навсякъде вече има снежна покривка от няколко сантиметра. Пътеките са хлъзгави, а видимостта е намалена. От софийския отряд на ПСС допълват, че на Витоша също не бива да се излиза, защото има нова снежна покривка и силни до ураганни ветрове. В ниските части има сериозна опасност от падане на клони, допълват от службата.

18 сигнала в София

Аварийните екипи на Столична община са реагирали на 18 сигнала, свързани с вятъра, съобщиха оттам. Те са за паднали клони на дървета, строителни огради, ламарини и рекламно-информационни елементи от билбордове. Екипите са на терен и извършват обходи. Градският транспорт се движи нормално и изпълнява всички свои маршрути. В София е обявен жълт код за вятър с очаквани пориви между 20 и 24 м/с. Гражданите се призовават да бъдат внимателни при придвижването си и да приберат незакрепени предмети от тераси и балконите си. Строителните фирми да проверят обектите си и да обезопасят конструктивните скелета и строителни огради, търговските фирми – рекламно-информационни елементи и билбордове.

В Пловдив общинското предприятие „Градини и паркове“ е получило 3 сигнала за паднали дървета. Екипите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив са реагирали на 27 сигнала за произшествия, свързани със силния вятър. Няма пострадали граждани, щетите са само материални

Заради силния вятър дърво се стовари върху лек автомобил в Стара Загора, предаде БГНЕС. За щастие пострадали няма, а само материални щети по колата. Поривите на вятъра достигат 100 км/ч в цялата Старозагорска област.

Ограничено движение по проходите

Временно е ограничено движението за моторни превозни средства над 12 тона по път II-35 Троян-Кърнаре (Троянски проход) поради силен снеговалеж, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Поради паднало дърво движението по пътя Стара Загора – Казанлък в района на Римския мост се осъществява двупосочно в една лента, информират още от агенцията. Трафикът в района се регулира от „Пътна полиция“.

Смолян без ток

Повече от два часа квартали на Смолян са без ток. Сигналите са за квартал „Каптажа“, „Нов център“, Стар център“, „Райково“, „Езерово“, има и сигнали от някои села в общината. Ситуацията е динамична и на места няма ток, на други електричеството се възстановява и токът пак спира. В пожарната няма постъпили сигнали за паднали дървета заради силния вятър. По високите части на област Смолян за първи път този сеозн валя сняг. Около 10 см снежна покривка има в Пампорово, по информация от Планинската спасителна служба (ПСС).

10 населени места в община Георги Дамяново, Монтанско, също са без ток.