Съединените щати са на един миг от световна война, която могат да загубят. Има сериозни конфликти, изискващи вниманието на САЩ в два от трите най-стратегически важни региона в света. Ако Китай реши да атакува Тайван, ситуацията за САЩ може бързо да ескалира до глобална война на три фронта – в Украйна, Израел и в Азиатско-тихоокеанския регион. При такъв сценарий за Вашингтон ще бъде трудно да отблъсне евентуална атака при положение, че е ангажиран да осигурява военна помощ за Украйна и Израел. Китайският флот вече превъзхожда флота на САЩ по брой кораби и всеки път се увеличава с количество, еквивалентно на целия френски флот (около 130 кораба, според началника на щаба на френските ВМС), отбелязва изданието. За сравнение, военноморските сили на САЩ планират разширяване със 75 кораба през следващото десетилетие, пише в статия на Foreign Policy. Според материала непосредственият приоритет за Съединените щати трябва да бъде гарантирането, че Украйна, Израел и Тайван разполагат с необходимите оръжия, за да се защитят в качеството им на много важни играчи в тази ситуация. САЩ и съюзниците им трябва наистина спешно да се мобилизират пред това, което заплашва да се превърне в световната криза на нашето време, предупреждава изданието.

„Ситуацията е толкова сериозна, че на Вашингтон може да се наложи да приложи Закона за отбранителното производство и да започне да преобразува част от цивилната индустрия за военни цели. Дори тогава правителството на САЩ може да се наложи да предприеме драконовски мерки, включително пренасочване на материали, предназначени за потребителската икономика, разширяване на производствения капацитет и преразглеждане на екологичните норми, които затрудняват производството на военни материали“, се казва в статията. САЩ все още притежават най-добрата армия в света, но… Но след като Русия се подготви за дълга война в Украйна и след като се отвори втори фронт в Близкия изток, изкушението за бързо въоръжаващия се Китай да предприеме ход срещу Тайван е все по-голямо. Пекин вече тества Вашингтон в Източна Азия, знаейки много добре, че за САЩ ще бъде трудно да се справи с  трета геополитическа криза. Ако наистина там започне война, Съединените щати внезапно ще открият, че някои много важни фактори работят срещу тях. „Един от тези фактори е географията. Както стана ясно от последните две стратегии за национална отбрана на САЩ и последната комисия за стратегическа позиция на Конгреса потвърди – днешната американска армия не е предназначена да води войни срещу двама големи противника едновременно. В случай на китайска атака срещу Тайван, на Съединените щати ще им бъде трудно да отблъснат атаката, като същевременно поддържат потока от военна помощ за Украйна и Израел“, се отбелязва в статията.

Коварната причина

Причината не е защото Съединените щати са в упадък. А защото за разлика от САЩ, които трябва да бъдат силни и на трите фронта, всеки от техните противници – Китай, Русия и Иран – трябва да бъде силен само в собствения си регион, за да постигне целите си, заключава изданието. Най-лошият сценарий е ескалираща война в най-малко три отдалечени театри на бойно действие – със слабо разпръсната американска армия и зле екипирани съюзници, които в повечето случаи не са в състояние да се защитят срещу големите индустриални сили с необходимите за дълъг конфликт решителност и ресурси. Воденето на тази битка ще изисква мащаб на национално единство, мобилизиране на ресурси и готовност за жертви, каквито американците и техните съюзници не са виждали от поколения, предупреждават от изданието. „Един глобален конфликт би донесъл и други опасности. Двама от съперниците на САЩ – Русия и Иран – са големи производители на петрол. Един скорошен доклад установи, че продължителното затваряне на Ормузкия проток на фона на по-широк конфликт в Близкия изток може да тласне цените на петрола над 100 долара за барел, което значително увеличава инфлационния натиск. Китай е основен притежател на американски дълг и една продължителна разпродажба от страна на Пекин може да постави допълнително напрежение върху икономиката. Може да се предположи, че американците ще се сблъскат с недостиг на всичко – от електроника до материали за жилищно строителство.“

Човешките жертви

Всичко изброено дотук обаче бледнее на фона на човешките загуби, които Съединените щати биха могли да понесат в глобален конфликт, алармира изданието. „Голям брой американски военнослужещи вероятно ще умрат. Някои от противниците на Съединените щати имат конвенционални и ядрени оръжия, които могат да достигнат до американска територия; други могат да провокират терористични атаки в стил „Хамас“ на територията на САЩ, което сравнително лесно може да се осъществи предвид състоянието на южната граница на САЩ, се посочва в материала.

Източник: actualno.com