Републиканецът Доналд Тръмп получи вчера подкрепата на губернатора на Тексас Грег Абът на събитие в близост до американско-мексиканската граница – място, предназначено да подчертае плановете на бившия президент на САЩ да се справи с имиграцията, ако спечели изборите през 2024 г., предаде Ройтерс

Тръмп, който е фаворит за републиканската номинация и се очаква да се изправи срещу президента от Демократическата партия Джо Байдън на изборите догодина, пътува до Единбург, Тексас, заедно с Абът, за да посети войници от Националната гвардия в Тексас, войници от Департамента за обществена безопасност на Тексас и други разположени там военнослужещи.

Абът заяви, че граничната политика на Байдън представлява опасност за Съединените щати. Той отдаде дължимото на Тръмп за намаляването на броя на пресичанията на границата до най-ниската точка от десетилетия по време на неговото президентство. „Тук съм, за да ви кажа, че няма начин, по никакъв начин Америка не може да продължи под ръководството на Джо Байдън като наш президент. Нуждаем се от президент, който ще осигури сигурността на границата“, заяви Абът.

Тръмп заяви, че за него е чест подкрепата на Абът. „Това означава много за мен“, каза Тръмп. „Повече няма да ви се налага да се притеснявате за границата, губернаторе… няма да ви се налага да се притеснявате за границата в Тексас, Аризона или където и да било другаде.“

Откакто Байдън встъпи в длъжност през 2021 г., американските гранични служители са задържали над 5 милиона мигранти, които са извършили незаконно преминаване – не през контролиран граничен пункт – през американско-мексиканската граница.