Китай напълно подкрепя призива за двудържавно решение на конфликта в ивицата Газа, отправен на неотдавнашната ислямско-арабска среща на върха в Рияд, заяви китайският външен министър Ван И на среща с министри от арабски и ислямски страни, предаде Ройтерс.

Двудържавното решение предполага обособяването на две отделни държави – израелска и палестинска.

Ван също така заяви, че международната общност трябва да действа сега и да предприеме ефикасни мерки за слагане на край на хуманитарната катастрофа в ивицата Газа, където се води война между Израел и групировката „Хамас“.

Китай иска да работи за „възстановяване на мира“ в Близкия изток, заяви още външният министър на Китай пред делегацията от дипломати от арабски страни и страни с преобладаващо мюсюлманско население. „Нека работим заедно за бързото успокояване на ситуацията в Газа и за възстановяването на мира в Близкия изток възможно най-скоро“, каза той в речта си при откриването на срещата в Пекин.

Делегацията в китайската столица включва министъра на външните работи в палестинската автономна власт Рияд ал Малики, колегите му от четири арабски държави – Саудитска Арабия, Египет, Йордания и Индонезия, както и генералния секретар на Организацията за ислямско сътрудничество.