Има необходимото време „Лукойл“ да спре да работи с руски петрол до януари месец и да се подготви за това. Аз знам, че времето не е кратко. Съобразили сме с това с нашите партньори от ПП-ДБ и ДПС. Въпрос на юридическа конструкция е това „Лукойл“ да си плаща задълженията в България. Не срещнахме подкрепа в българския парламент да отпадне дерогацията за „Лукойл“. Вчера получихме информация, че рафинерията е работила и с руски и неруски петрол досега. Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria Теменужка Петкова – зам. – председател на ПГ на ГЕРБ-СДС. Ето и още от нейния коментар по важни теми от политическата ни реалност:

Според нас основната отговорност за тези събития, когато хората протестираха срещу БФС, трябва да се поеме от спортния министър и той трябва да си даде оставката. Смятаме, че вътрешният министър си върши добре работата. Спортният министър трябваше да застане в центъра на тези събития. И разбира се кметът на София. Няма значение, че е бил кмет на 3 дни.

Не смятам, че тези събития от 16-ти ноември ще засилят напрежението. Постигнахме съгласие по дерогацията. Обсъждахме и бюджета на държавата, плаващите мнозинства. Мисля, че свършихме добра работа и има добър диалог. България има необходимост от стабилност и работещо правителство.

Ние искаме оставката на спортния министър, но това е решение на министър-председателя. Все пак идва периодът, когато ще се направи ротация и там където има проблеми ще се анализира, и ще се предприемат необходимите действия?

Г-н Терзиев стана кмет на София с гласовете на ГЕРБ. 38% от избирателите на ГЕРБ са гласували на балотажа за Терзиев. Бяха направени остри заявки след като той спечели, че няма да има коалиране с ГЕРБ. Беше много странно, че на 16-ти ноември ние получихме покана за среща. Тези остри декларации не работят в интерес на общата работа в Столичния общински съвет. Всичко това, което е в интерес на София ще е наш приоритет. Но не може да се правят остри декларации, че никога няма да се коалират с нас и в следващия момент да се търси нашата подкрепа.

Ние настояхме приходите да бъдат въведени в максимално реалистичен вариант. Постигнахме тази уговорка с министър Василев. От 12 млрд. капиталовите разходи станаха на 10 млрд. лв. Имахме притеснения относно дълга, след анализ открихме възможност той да бъде редуциран. С 1 млрд. лева ще бъде намален и той. Това са сериозни въпроси, които обсъдихме и успяхме да постигнем съгласие. Нека министър Василев да внесе бюджета в парламента. Заложено е увеличение на бюджета с 12% от 1 юли, 2024 г. Постигнахме съгласие и по капиталовите разходи и инфраструктурните проекти. Те ще бъдат реализирани с поименен списък като национални и общинско важни проекти. Например магистрала „Хемус“, околовръстното на Пловдив и т.н.