Калин Стоянов беше подаден за министър като експерт от ГЕРБ. Това обяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ Кирил Петков пред Нова тв. Той направи разкритията по повод разказа на Калин Стоянов, че Петков е говорил с него да стане министър и обвиненията му за опит за вмешателство в работата на МВР.

Номинациите на ПП-ДБ са ясните политически лица, които са бивши депутати, обясни Петков. Зад тях заставаме чисто партийно на 100%.

„След това решихме, че за всички други позиции, за които нямаме политически номинации, ще изберем експерти. За МВР беше много важно този човек да не бъде политически обвързан, защото идваха местни избори, трябваше да бъде максимално неутрален. И започнахме и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ да се подават експертни имена. Те отказаха няколко наши, ние отказахме няколко техни. И не беше ясно дали ще достигнем до някой. Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ, като ние обаче, преди да се вземе каквото и да е решение, отидохме да го интервюираме. Когато аз отидох да говоря с него, той казва, че аз съм първият човек, който говори с него. И наистина в този момент той не го беше решил. Защо ние решихме, че си заслужава да направим такова предложение? Защото видяхме, че той беше разследвал чувалите с магистралите и тази тема. Беше вземал позиции, които от наша гледна точка са нормални позиции за промяната, която искаме да се случи“, обясни Петков.

Не си спомням кой от ГЕРБ го предложи, но беше със сигурност от ГЕРБ, категоричен бе съпредседателят на ПП-ДБ. Имената главно идваха от Мария Габриел и от Денков, от двете страни се подаваха. Доколкото си спомням – или от Мария Габриел, или от Борисов, един от двамата, допълни Петков.

„Няма наш и ваш. В случая беше нает, предложена му позицията като експерт. За двата дни гонене… След като видяхме, че е млад, неполитически обвързан професионалист в ГДБОП, ние му предложихме позицията. Той каза, че не може да вземе сам това решение, преди да говори с жена си, което ние уважихме. И имаше два дни да мисли и на втория ден той отговори и каза – добре, съгласен съм“, разказа още Петков.

Ние го приехме като един чист експерт, допълни той.

Във връзка с твърденията на Стоянов за опит за вмешателство, съпредседателят на ПП-ДБ разказа: Отиваме парламентарната група на почивка в средата на август. И изведнъж научаваме от новините, че Калин Стоянов сменя шефове на 17 областни дирекции на МВР, без да е проговорил с никой, без да каже на някой. Абсолютно негово право, но въпросът за нас е, когато сменяш 17 областни директора, дали правиш избора на база да има честни избори, те да си вършат работата. И тази така наречена чистка на шефове на МВР по области дали се прави изцяло с професионална насока или има някакви други вмешателства.

Отидох да говоря с него тогава и му казах: Сигурен ли си, че някой не ти влияе за тези назначения? Защо ти поне не събра парламентарните групи или да ни уведомиш? Защо го правиш изненадващо от днес за утре?, разказа Петков и призна, че се е страхувал от това, че някой му ги спуска.

Но министърът му отвърнал, че ако искат да му гласуват доверие по време на изборите, трябва да му оставят тези назначения. И затова му ги оставили.

Последният ми разговор с Калин Стоянов беше в средата на август, оттогава не съм го виждал.