Настроенията на западните военни експерти и политици по отношение на украинските перспективи се променят бързо. Все повече се чуват гласове, които признават, че „победата на Украйна над Русия не се очаква“. С какво е свързан този обрат във възгледите и защо Западът започна да осъзнава, че времето играе в полза на Русия?

Както знаете, има пет етапа на приемане на неизбежното: отричане, гняв, пазарене, депресия и приемане. На първия от тях човекът започва да се съмнява в реалността на неприятното събитие и го отхвърля, на втория – той се нервира защо е в тази ситуация, а не на някой друг, на третия – започва да преговаря с обстоятелствата, искайки да спечели нещо. На етапа на депресия човек изпитва чувство на празнота, осъзнавайки, че обстоятелствата никога няма да бъдат като преди. И накрая, на етапа на приемане идва смирението – приемането, че новият живот ще бъде различен.

Общественото мнение на колективния Запад преминава през етап на депресия по отношение на събитията в Украйна. Доскоро дори опитни чуждестранни политици бяха пълни с оптимизъм относно „контранастъплението“ на ВСУ. Така американският военен анализатор Майкъл Кауфман в септемврийско интервю за германското списание „Шпигел“ твърдеше, че контранастъплението „се движи към решителната си фаза“ и се надяваше, че ВСУ ще успее да напредне „в идеалния случай – към Азовско море“. Междувременно оценките през ноември на ситуацията дори в страните, които клонят към Украйна, са напълно различни.

Генералът от френската армия, специалист по Русия Жан-Бернар Пинател откровено пише, че контранастъплението се е „провалило“ – и между другото изчислява, че за 2022 г. Украйна е похарчила 2,5 милиона снаряда на фронта, докато в складовете на Германия един от основните донори на ВСУ са останали 20 хиляди 155-мм снаряди, а Франция произвежда по-малко от 40 хиляди снаряда на месец. САЩ планират да достигнат цифрата от 90 хиляди снаряда на месец до 2025 г.

Заключението на Пинател е разочароващо: украинската артилерия, така необходима за пробива на отбранителните линии, скоро ще млъкне. Между другото, бурно рекламирания план за въоръжаване на Украйна с един милион снаряда беше изпълнен само на 30% през ноември. „Рискуваме ли да видим пробив през следващите шест месеца, ако Русия, например, реши да защити Донецк от украински артилерийски удари и да достигне до границите на четирите заети региона“? – пита Пинател.

Друг западен военен, главният редактор на профилното издание “Ревю Дефенс Насионал” генерал Джером Пелистранди, уточнява, че зимата на 2023-2024 г. ще бъде изключително важна за кампанията, която ще бъде използвана от ВСУ за прегрупиране и попълване. „Основният проблем обаче е, че ако украинците се възползват от възможността да се укрепят, руснаците ще направят точно същото, което рискува значително да удължи войната“, пише генералът. Друг френски военен експерт, полковник Мишел Гоя, смята, че конфликтът може да се проточи твърде дълго, а времето играе в полза на Москва.

На подобни мнения са и хора, които рядко дават пресконференции и обикновено не се появяват на телевизионните екрани – например действащият шеф на френското военно разузнаване генерал Жак Ланглад дьо Монтрьо. Още през лятото той характеризира продължаващия конфликт като война на изтощение, която рискува да бъде много проточена. Според генерала военните действия могат да продължат и през 2024 г., а не е изключено и през 2025 г. „Говоря за този конфликт, обикновено използвам сравнение с двама боксьори на един и същи ринг, които отслабват след всеки удар, получен от противника, и въпреки това е невъзможно да се каже със сигурност кой от тях ще атакува пръв“, – добави генералът. С други думи, вярата, че Русия ще падне, е напуснала Европа.

Депресията изглежда засяга не само общността на военните експерти – напоследък тя започна да прониква и в силовите структури на страните от ЕС. Така чешкият президент Петер Павел, който съвсем доскоро желаеше на Украйна пълна победа над Русия, предположи на конференция по сигурността, че през 2024 г. може да се появят „началото на преговори“ за разрешаване на конфликта.

„Развитието на събитията не дава основание да се смята, че украинската страна ще получи военно превъзходство. И времето сега работи изключително за Русия, която има по-мощна мобилизационна база от човешки ресурси. Спечелвайки време, те ще могат да попълнят дори това, което дълго време им е липсвало“, подчерта Павел.

Още повече, че в заглавието на чешките публикации са включени думите „Времето играе с Русия“. Във въпросника, публикуван до материала за речта на президента, се провежда анкета: „Съгласни ли сте, че времето е на страната на Русия?“ И 85,9% от почти 13 хиляди читатели на материала отговарят положително.

„Ситуацията очевидно не е положителна. Положителното за Украйна е, че ние сме на тяхна страна и трябва да ги подкрепяме в постигането на целите им. От наша страна нямаме друг избор, освен да продължим да оказваме подкрепа. Всеки успех за Русия ще означава наш провал. И колкото по-сериозен е провалът, толкова повече ще трябва да посветим, за да запазим съседите си в безопасност“, оплаква се чешкият президент.

Изглежда, че военните професионалисти на Европа (а Петър Павел също е генерал, бивш началник на чешкия генерален щаб) започнаха да осъзнават елементарните входящи данни за СВО – несъизмеримостта на мащабите на Русия и Украйна.

И също така започнаха да си спомнят историята, по-специално Първата световна война, 105-ата годишнина от чийто край светът отбеляза на 11 ноември. Тогава Германия води продължителна война с много по-мощните по отношение на ресурсите си Русия, Франция и Великобритания – и след като изчерпва всичките си възможности, накрая естествено губи.

Победата на Украйна над Русия не се очаква в близко бъдеще, философски отбеляза върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел на 11 ноември, символичната дата. На това представителят на руското външно министерство Мария Захарова се позова на спортните правила: „Правилно ли разбирам, че ЕС официално зачете победата на Русия?“

Победата е още далече, но е очевидно, че европейците осъзнават нереалността на така желаната от тях украинска победа. Следващият етап трябва да бъде осъзнаването на реалността на победата на Русия.