Аз съм дошъл като човек, който отговаря за ГЕРБ и СДС. Аз специално с акад. Денков работя добре. А по днешната тема, ясно е, че колегите не си държат на думата. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента по повод избора на подуправител на НЗОК.

„Когато договаряхме този несъвместим-съвместим модел за здравната каса… Мога да кажа неща, и колегите бяха. Те извадиха един лаптоп, прочетоха едно име на сегашния управител и ние го подкрепихме. Хубав-лош, тяхно предложение. А подуправителят трябваше да бъде излъчен от нас. Дори променихме закона, дори оттеглихме нашия кандидат за управител“, припомни той.

„Към днешна дата ние нямаме заместник-министър в здравеопазването. Партията на промяната еднолично ръководи здравната каса, здравно министерство, а от нас се изисква какво? Да носим солидарна отговорност за здравеопазването в България, за електронни рецепти, за всичко останало“, добави той.

„Затова ние си предложихме кандидат, той беше избран. Не мога да ги разбера – шефът е техен, началникът е техен. Ние сме предложили заместник-началник на касата“, подчерта Борисов.

Попитан дали има договорка за подуправителя на НЗОК с „Възраждане“, той каза категорично: „Тази опорка ще я забравите завинаги. Те си играят с „Възраждане“ и във Варна и София и навсякъде в страната. Самите „Възраждане“ казаха как им клечат пред вратата“.

„Ние съгласно уговорката с ПП и ДБ трябваше да получим подуправител. Това беше пакетна сделка, колкото и лошо да звучи. Те не удържаха на думата си. Колегите дори ми се разсърдиха днес, казах им: „Я оттеглете този подуправител“, защото ще дойдат подобни колеги и ще им задават подобни въпроси. Когато шефът е от ПП, няма никакво значение кой е заместникът“, изтъкна Борисов.

„В случая ние стоим, защото много действително много се направи в евроатлантическата част на това правителство. Колкото и да е отписан, имаме реални шансове по Шенген да имаме напредък. Докладите на вътрешния министър, на срещите, които бяха тук, на 5 места сигурно шише огромен напредък. Трябва да проявим търпение и малко възпитание“, подчерта Борисов.

Той коментира и скандалите в парламента тази сутрин: „Аз послушах, послушах днес… майка ми, Бог да я прости, учителка, тя щеше да е възмутена от дъното на душата си от това, което се чува в тази зала. Действително срамота. Няма парламентаризъм във вида, в който хората искат, да виждат отговорни хора. Става въпрос само за някакъв пост, който е договорен. Началникът е техен, министърът е техен, премиерът е техен. От какво са недоволни те?“

„Аз имам договорка с Кирил Петков, Лена, Асен. Те бяха на тая среща, когато договорихме управителя и подуправителя. Лена беше там. С мен беше Деси Атанасова, Томислав Дончев. Нищо лошо не казвам, че е била. Но тя държеше лаптопа и четеше от него. Толкова“, обясни Борисов.

Относно напрежението между премиера Денков и председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски той посочи: „Навремето Станишев допусна същата грешка. Аз бях само един кмет. Когато премиерът започне да отговаря на някой, той го приравнява със себе си. За разлика от Денков, Пеевски е опитен. И в момента, в който академикът се хвана на неговите писма и започна да му отговаря, той сам се въздигна на нивото на Пеевски“.

„Те се възползват – Денков и Пеевски, като скачени съдове и запълват вакуума в управлението“, допълни той.

По отношение на срещата, на която е присъствала Лена Бориславова, той уточни: „Имената – много имена по много теми, бяха в нейния лаптоп. И мога да кажа, че след две минути попитах: „Как беше името на шефа на касата?“, и те трябваше да вадят пак лаптопа да го прочетат. И тогава казах, в това се заклевам, че ме интересува кой пише в този лаптоп, а не кой го съобщава“.

Попитан дали изборът на подуправителя ще бутне „сглобката“, той отговори: „От наша страна не“.

По думите му, той е извадил депутатите на ГЕРБ-СДС от пленарната зала, защото не е искал да участва в това „поругаване на парламента“.