Отказът на България да позволи на представители на руското външно министерство да прелетят над границата на страната е интерпретация на собствените русофобски идеи и идеологии на властите в страната. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в разговор с кореспондента на „Известия“ Антон Золотницки на 30 ноември.

„Това е абсолютна глупост, струва ми се, някакво неинтелигентно тълкуване на – дори не знам -, не на нормите на международното право, а на нашите собствени русофобски идеи, идеологии. Защо се прави това е абсолютно неразбираемо“, каза дипломатът.

Според Захарова тази стъпка не е отражение на това, което българските граждани и българският народ, които искат да развиват отношенията с Русия, чувстват, притесняват се и се грижат за тях, защото властите в страната и определени кръгове от българския истаблишмънт са под влиянието на определена нагласа, получена, може би, директно от САЩ, и преследват тази „идеология на НАТО“.

По-рано през деня Захарова заяви, че забраната на София да лети с руския полет, с който тя пътува, не е нищо друго освен „злонамерена глупост на русофоби“ в ръководството на страната. Въпросният полет беше този, с който делегация на руското външно министерство, водена от руския външен министър Сергей Лавров, пътуваше за Северна Македония, за да участва в заседанието на Съвета на външните министри на ОССЕ, което ще се проведе на 30 ноември и 1 декември. Очакваше се България да даде разрешение на руския самолет да прелети над нейната територия.

Според говорителя на руския президент Дмитрий Песков позицията на българските власти, които забраниха полета на самолета с говорителката на руското външно министерство Мария Захарова над територията на страната, е абсурдна и трудно може да бъде обяснена по какъвто и да е начин.

Самолетът на руския външен министър кацна в Скопие в сряда в 22:59 ч. местно време (00:59 ч. московско време на 30 ноември). Двудневният формат на Съвета на министрите на ОССЕ включва пленарни сесии и други събития в рамките на Съвета и извън него. Програмата на Лавров включва както многостранни, така и двустранни разговори.