Испанският премиер Педро Санчес заяви днес, че като бъде взет предвид броят на цивилните жертви в ивицата Газа, се съмнява, че Израел спазва международното хуманитарно право, предаде Ройтерс. „Кадрите, които виждаме, и растящият брой на загиналите деца ме карат сериозно да се съмнява, че (Израел) спазва международното хуманитарно право“, каза Санчес в интервю за испанската държавна телевизия. „Безразборното убийство на невинни цивилни, включително на хиляди момчета и момичета, е напълно неприемливо“, изтъкна испанският лидер.

Миналата седмица Санчес и белгийският премиер Александер де Кро направиха подобни изявления на контролно-пропускателния пункт „Рафах“ на границата на Египет с ивицата Газа. Изказванията на двамата лидери разгневиха Израел, чийто външен министър Ели Коен заяви, че с думите си Санчес и Де Кро са поощрили тероризма, отбелязва Ройтерс. Коен каза още, че е извикал посланиците на двете страни.

Въпреки дипломатическите разногласия Санчес, който настоява за провеждането на мирна конференция за Близкия изток, изтъкна, че няма проблем в отношенията между Израел и Испания и че „страните приятели трябва да си казват някои неща едни на други“.

Испанският премиер настоява европейските страни да обсъдят признаването на палестинска държава.

Източник: БТА