Руският президент Владимир Путин изказа днес съболезнованията си за кончината на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, предаде Ройтерс. В телеграма, адресирана до съпругата на Кисинджър Нанси, Путин нарича Кисинджър „мъдър и далновиден държавник“.

„Името на Хенри Кисинджър е неразривно свързано с прагматичната външнополитическа линия, която в свое време даде възможност за намаляване на международното напрежение и за постигане на съветско-американски договорености от най-голяма важност, които допринесоха за укрепването на глобалната сигурност“, се казва в телеграмата на руския президент.

„Много пъти съм имал възможност лично да общувам с този дълбок и необикновен човек и несъмнено оставам с най-светли спомени от него“, изтъква Путин.

Кисинджър, който почина на 100-годишна възраст, беше привърженик на диалога между САЩ и Съветския съюз през 70-те години на миналия век, който доведе до сключването между двете суперсили от Студената война на първите големи споразумения за контрол над ядрените оръжия, отбелязва Ройтерс.

„Почина Хенри Кисинджър. Той дълги години вярно служи на страната си. Едновременно с това беше и прагматик, който взимаше предвид реалностите и не следваше сляпо каноните на американската външна политика. Сега в американското правителство и в западния свят няма и следа от такива хора. Почивай в мир“, написа в „Екс“ бившият руски президент Дмитрий Медведев.

Източник: БТА