Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пристигна в Скопие, беше потвърдено от фотографии, качени на официалния профил на руското министерство на външните работи в социалната платформа „Екс“. От тях се вижда, че на международното летище „Скопие“ Лавров е бил посрещнат от руския посланик в Северна Македония Сергей Баздникин.

Пристигането на ръководителя на руската дипломация стана часове след края на работната вечеря на министрите на външните работи и ръководителите на делегации на страните членки на ОССЕ  тази вечер, на която присъстваха и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, които пристигнаха в Скопие в късните следобедни часове.

Блинкън е излетял за Израел веднага след неформалната вечеря в Скопие. На пресконференция с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски Борел посочи, че пристигането на Лавров в Скопие е добра възможност „да чуе защо Русия е осъдена и изолирана и след това да каже на господаря на Кремъл, че Европейският съюз и ОССЕ остават единни в осъждането на агресивното и незаконно поведение на Русия“. Министрите на външните работи на Украйна, Литва, Латвия и Естония ще бойкотират срещата на ОССЕ в знак на протест срещу участието на руския министър на външните работи.

Официално 30-ата среща на ОССЕ се открива днес в 11:00 часа българско време, но медиите ще имат достъп само до откриващата и закриващата сесия, както и пресконференцията на 1 декември, след края на срещата.

На нея трябва да бъде избран следващият председател на ОССЕ, като след ветото на Русия и Беларус за Естония в понеделник във Виена беше постигнат консенсус и Постоянният съвет на ОССЕ, в който влизат 57 държави, взе решение Северна Македония да предаде председателството на организацията на Малта.

През декември изтича мандатът и на четиримата изпълнителни лидери на ОССЕ – генералния секретар, ръководителя на Службата за демократични институции и права на човека и представителите за малцинствата и медиите, а едно от належащите важни решения е свързано с бюджета на организацията, който не е одобряван от 2021 година. Годишната среща е възможност министрите на външните работи да направят преглед и оценка на ситуацията със сигурността в евроатлантическата и евразийската зона, както и на работата на организацията във всичките й сфери на дейност.

По време на форума са предвидени съпътстващи събития, дискусии на теми, свързани с въздействието на промените на климата върху сигурността в региона на ОССЕ, младежта и гражданско общество, въздействието на мисиите на терен на ОССЕ през 2023 г., а в рамките на срещата Министрите на външните работи на държавите от Западните Балкани ще подпишат декларация за съвместна борба с корупцията, с фокус върху конфискацията на имущество и използването на дигитализацията.