Германските власти съобщиха, че са арестували французойка, за която се твърди, че е извършила военни престъпления в Сирия, след като се е присъединила към екстремистката групировка „Ислямска държава“, предаде Асошиейтед прес.

Федералният прокурор на Германия заяви, че жената, която е идентифицирана само като Самра Н. в съответствие с германските правила за защита на личните данни, е била арестувана във вторник в град Трир.

Тя е заподозряна, че в тийнеджърските си години е членувала в две чуждестранни терористични организации. Твърди се, че през септември 2013 г. тя е пътувала до Сирия, където първо се е присъединила към „Джабхат ан Нусра“, сирийския клон на „Ал Каида“ по това време, и се е омъжила за един от бойците на групата според ислямските ритуали. През ноември 2013 г. двойката се присъединява към екстремистката групировка „Ислямска държава“ (ИД).

Сирия беше в разгара на гражданска война, избухнала след брутално потушаване от страна на правителството на продемократичните масови протести през 2011 г. Протестиращите взеха в ръце оръжие и в крайна сметка размириците прераснаха в гражданска война, която привлече ислямски екстремисти и бойци от цял свят, припомня АП.

Твърди се, че докато е била в Сирия, Самра Н. се е опитала да убеди хора, живеещи в Германия, също да отидат в Сирия и да станат членове на „Джебхат ан Нусра“. Освен това тя временно е приела жена, която е била убедена да напусне страната по този начин.

Според обвиненията заподозряната е водила домакинството на съпруга си и му е помагала да набавя военно оборудване за ИД. На два пъти, когато съпругът ѝ отсъствал по време на бойни мисии, тя отсядала в къщи за жени, които ИД завземала, след като прогонвала първоначалните обитатели, което Германия смята за „военно престъпление срещу собствеността“.

Самра Н. се завърнала в Германия в началото на 2014 г., но е останала член на ИД поне до февруари 2015 г., твърдят прокурорите. Не е ясно защо след като е френска гражданка, тя е решила да отиде в Германия.